Τα προβλήματα και τα μειονεκτήματα του κλάδου ζυμαρικών

Ο κλάδος των ζυμαρικών έχει αποδειχθεί αρκετά ανθεκτικός στην ύφεση των τελευταίων ετών, με την κατανάλωση να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, η αγορά στις αλυσίδες του λιανεμπορίου  το 2016 υποχώρησε τόσο σε όγκο όσο και σε αξία, λόγω των σημαντικών φορολογικών επιβαρύνσεων και της αρνητικής ψυχολογίας των καταναλωτών μετά τα capital controls, αλλά και της αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 24%.

Παράλληλα, σημαντική πτώση διαχρονικά παρατηρείται στα προϊόντα που απευθύνονται στην αγορά της μαζικής εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια), καθώς οι δαπάνες των Ελλήνων καταναλωτών για σίτιση εκτός οικίας έχουν περικοπεί δραστικά.  

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας είδαν την εν λόγω αγορά να εμφανίζει το 2016 μείωση μεγαλύτερη του 20% σε όγκο, κάτι που οφείλεται: α) στην υπολειτουργία του δικτύου της Μαρινόπουλος λόγω των οικονομικών προβλημάτων της τελευταίας (υψηλές οφειλές σε τράπεζες και σημαντικούς προμηθευτές) και β) στην πολιτική εκπτώσεων και προσφορών που εφαρμόζεται στα επώνυμα brands, με αποτέλεσμα η τιμολογιακή απόκλιση από τα ανώνυμα προϊόντα να μειώνεται.

Οι βιομηχανίες ζυμαρικών εμφανίζουν σημαντικό μέγεθος απαιτήσεων και αργούς ρυθμούς είσπραξης, καθώς αρκετές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας εξαιτίας της φθίνουσας κατανάλωσης σε αρκετές κατηγορίες ταχυκίνητων αγαθών.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top