Οι προοπτικές στον κλάδο των Απορρυπαντικών

Η σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών και η βελτίωση της ψυχολογίας των καταναλωτών θα τονώσει τη ζήτηση ταχυκίνητων αγαθών, όπως τα απορρυπαντικά και τα οικιακά είδη καθαρισμού , τα οποία τα προηγούμενα χρόνια είχαν σημαντικές απώλειες. Η τάση αυτή αναμένεται να επικρατήσει τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών.

Οι εταιρείες απορρυπαντικών, προκειμένου να αντισταθούν στην πτώση της κατανάλωσης σε μια κορεσμένη αγορά, αλλά και στη διείσδυση της ιδιωτικής ετικέτας, πρέπει να επενδύσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων επώνυμων προϊόντων, που να ανταποκρίνονται –μέσω ανταγωνιστικής τιμολόγησης- στα νέα εισοδηματικά δεδομένα των καταναλωτών (χαμηλότερες δαπάνες ανά αγορά), αλλά να ενέχουν ταυτόχρονα και υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Στα πλαίσια αυτά, προβλέπεται ότι η αγορά τα επόμενα χρόνια θα κινηθεί ως προς την ανάπτυξη υπερ-συμπυκνωμένων προϊόντων, καθώς και προϊόντων που θα είναι κατάλληλα για πλύσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ενισχύσουν τα μερίδιά τους στην αγορά παράγοντας προϊόντα τρίτων, είτε ιδιωτικής ετικέτας για super market, είτε επώνυμα για λογαριασμό πολυεθνικών ομίλων. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι οι κωδικοί private label αποτελούν απειλή για τα επώνυμα είδη, από τη στιγμή που πλεονεκτούν ως προς την τιμολόγησή τους στην τρέχουσα δύσκολη περίοδο οικονομικής συγκυρίας. Εξάλλου, προοπτικές προσφέρει και η παραγωγή ανώνυμων προϊόντων για επαγγελματική χρήση.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής των έντονων ρυθμών και της μείωσης του διαθέσιμου χρόνου για οικιακή καθαριότητα ευνοεί τη ζήτηση για εύχρηστα και με πολλαπλές χρήσεις προϊόντα καθαρισμού, όπως η χλωρίνη.

Ευκαιρίες ανάπτυξης εντοπίζονται και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικά φιλικών προϊόντων με οικολογικές συσκευασίες, τάση η οποία ανταποκρίνεται στην καθιέρωση οικολογικής συνείδησης σε μεγάλη μερίδα των καταναλωτών. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσονται προϊόντα η σύνθεση των οποίων αποτελείται κατά το μέγιστο δυνατό από βιοδιασπώμενες ουσίες που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Τα απορρυπαντικά πλυντηρίων πιάτων τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς, καθώς η διείσδυση των εν λόγω οικιακών συσκευών στα ελληνικά νοικοκυριά είναι ακόμα χαμηλή (μόνο το 35% των νοικοκυριών διαθέτουν πλυντήριο πιάτων, ενώ σε αρκετές χώρες το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 60%-70%). Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη, εφόσον βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες, ενδεχομένως όμως σε βάρος των απορρυπαντικών πιάτων για πλύσιμο στο χέρι.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top