Τα μειονεκτήματα του κλάδου κατεψυγμένων

Ο κλάδος των κατεψυγμένων τροφίμων το 2016 επηρεάστηκε αρνητικά από την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, καθώς οι καταναλωτές, έχοντας απολέσει σημαντικό μέρος της αγοραστικής  τους δύναμης μετά και τις τελευταίες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, μείωσαν τις δαπάνες ακόμα και για αγαθά πρώτης ανάγκης. Αντιθέτως, το 2017 η αγορά επανήλθε σε ανοδική πορεία σε όλες τις κατηγορίες της.
Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου το 2016 επηρεάστηκε αρνητικά από την υπολειτουργία του δικτύου της Μαρινόπουλος λόγω οικονομικών προβλημάτων της τελευταίας. Η αλυσίδα είχε υψηλές οφειλές σε τράπεζες και σημαντικούς προμηθευτές –μεταξύ των οποίων και επιχειρήσεις κατεψυγμένων τροφίμων- γεγονός που είχε προκαλέσει ανησυχία για ενδεχόμενη πτώχευση. Η κίνηση της Σκλαβενίτης για την εξαγορά και εξυγίανση της Μαρινόπουλος αποτέλεσε θετικό βήμα για την αποφυγή των δυσμενών σεναρίων και τη σταδιακή ομαλοποίηση της αγοράς.
Πάντως, σημαντική πτώση διαχρονικά παρατηρείται στα προϊόντα που απευθύνονται στην αγορά της μαζικής εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια), καθώς οι δαπάνες των Ελλήνων καταναλωτών για σίτιση εκτός οικίας έχουν περικοπεί δραστικά.  
Οι εταιρείες που αναπτύσσουν προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας στα πλαίσια των συνεργασιών τους με αλυσίδες του λιανεμπορίου τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουν την εν λόγω αγορά να εμφανίζει ενδείξεις κορεσμού. Το γεγονός αυτό, όπως αποτυπώνεται στην υποχώρηση του μεριδίου των ανώνυμων κατεψυγμένων τροφίμων μετά το 2014, οφείλεται αφενός στην πολιτική εκπτώσεων και προσφορών που εφαρμόζεται στα επώνυμα brands, αλλά και στην αύξηση των τιμών των private label, με αποτέλεσμα η τιμολογιακή απόκλιση να περιορίζεται.
Αρκετές επιχειρήσεις εμφανίζουν σημαντικές ανείσπρακτες οφειλές από τον τομέα των εταιρικών πελατών (horeca), καθώς η έλλειψη ρευστότητας των τελευταίων δεν επιτρέπει την άμεση τακτοποίηση των υποχρεώσεων έναντι των προμηθευτών τους. Το γεγονός αυτό καθίσταται πιο έντονο κατά την έναρξη της θερινής περιόδου, όταν και αρκετοί επαγγελματίες από τους κλάδους των ξενοδοχείων, εστίασης κ.λπ. προβαίνουν σε μαζικές παραγγελίες.  
Αν και ο κλάδος εμφανίζει παρουσία στο εξωτερικό (αλιεύματα, προϊόντα ζύμης, λαχανικά), εν τούτοις γραφειοκρατικές δυσχέρειες και ανεπαρκής στελέχωση των αρμοδίων υπηρεσιών δεν επιτρέπουν την επέκταση της παρουσίας του σε νέες αγορές στόχους.
Τέλος, οι βιομηχανίες επώνυμων προϊόντων αντιμετωπίζουν διαχρονικά ανταγωνιστικές πιέσεις από τους κωδικούς ιδιωτικής ετικέτας, καθώς οι καταναλωτές λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματός τους αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top