Η δομή & τα χαρακτηριστικά του κλάδου των μη αλκοολούχων ποτών

Τα αναψυκτικά αποτελούν την κυριότερη αγορά μη αλκοολούχων ποτών, συγκεντρώνοντας – σύμφωνα με στοιχεία για το 2015- περίπου το 70% των συνολικών πωλήσεων . Οι χυμοί απέσπασαν το 23% του συνόλου, ενώ το παγωμένο τσάι και τα ενεργειακά ποτά συμμετείχαν στη διάρθρωση των εσόδων με ποσοστό 7%.
Τα 2/3 του όγκου πωλήσεων της συνολικής αγοράς προέρχεται από τα σημεία λιανικής πώλησης (super market, περίπτερα, ψιλικατζίδικα κ.ά.), ενώ το υπόλοιπο 1/3 από το χώρο της εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια). Αναφορικά με το λιανικό εμπόριο, το μεγαλύτερο μέρος του όγκου πωλήσεων τροφοδοτείται από τα περίπτερα, καθώς τα αναψυκτικά είναι προϊόντα επιθυμίας.
Σε όρους αξίας η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς περίπου το 60% προέρχεται από τη horeca λόγω των υψηλότερων τιμών, ενώ το υπόλοιπο 40% από τη λιανική αγορά (όπου εξάλλου γίνονται εκπτώσεις, προσφορές κ.λπ.).
Ο κλάδος των αναψυκτικών χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και έντονο ανταγωνισμό, καθώς σε αυτόν δραστηριοποιούνται λίγες μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες παράγοντας ευρέως γνωστά εμπορικά σήματα εξυπηρετούν το σύνολο σχεδόν της χώρας. Αντιθέτως, οι σαφώς περισσότερες μικρομεσαίες εταιρείες περιορίζονται κυρίως σε πωλήσεις στις τοπικές αγορές.
Τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς κατέχουν οι δύο πολυεθνικές Coca Cola και Pepsico, καθώς και η ελληνική εταιρεία Λουξ. Τα τελευταία χρόνια οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν ενισχύσει τα μερίδιά τους, σε αντίθεση με τις πολυεθνικές, ενώ παρατηρείται και η είσοδος παικτών από άλλους κλάδους (π.χ. Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεως, με κύρια δραστηριότητα την εμφιάλωση μεταλλικού νερού).
Οι περισσότερες επιχειρήσεις παράγουν δικά τους επώνυμα εμπορικά σήματα. Αρκετές όμως από αυτές αναπτύσσουν ταυτόχρονα και κωδικούς ιδιωτικής ετικέτας (private label), στα πλαίσια συνεργασιών με αλυσίδες super market.
Οι ανταγωνιστικές πιέσεις στο σύνολο της αγοράς είναι έντονες και επικεντρώνονται κυρίως στα πεδία της τιμολογιακής πολιτικής, στην παρουσία σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία πώλησης (στην κρύα και τη ζεστή αγορά), στην καλύτερη θέση στο ράφι και στη διαφοροποίηση του προϊόντος (π.χ. σε γεύση, συσκευασία κ.ά.). Επίσης, πτυχή του ανταγωνισμού αποτελεί και η διαφημιστική προώθηση των προϊόντων.
Η ζήτηση για αναψυκτικά εξαρτάται κυρίως από το διαθέσιμο εισόδημα και τις προτιμήσεις και διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών. Επίσης, παρατηρείται εποχικότητα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών και της –εισερχόμενης κυρίως- τουριστικής κίνησης.
Η κατά κεφαλή κατανάλωση αναψυκτικών στη χώρα μας ανέρχεται σε 53 λίτρα το χρόνο, με το μέσο όρο της Ε.Ε. να είναι αρκετά υψηλότερος (95 λίτρα).
Οι εταιρείες παραγωγής αναψυκτικών διανέμουν το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων τους (περίπου το 60%) μέσω χονδρεμπορικών δικτύων, ενώ δευτερεύον κανάλι διανομής αποτελούν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.
Αναφορικά με την κατανάλωση στα ράφια των super market, τα αναψυκτικά τύπου cola καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος με περίπου 60%, ενώ έπεται η κατηγορία flavor (πορτοκαλάδες, λεμονάδες κ.λπ.), τα αναψυκτικά lemon lime (τύπου sprite κ.λπ.) και τα mixers (όπου περιλαμβάνονται οι σόδες). Επίσης, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας καταλαμβάνουν λιγότερο από το 4% του όγκου στα super market, μερίδιο που θεωρείται αρκετά χαμηλό.
Οι εξαγωγές είναι περιορισμένες και αποτελούν ποσοστό χαμηλότερο του 8% της παραγωγής. Η εξωστρέφεια των εταιρειών εντοπίζεται κυρίως σε γειτονικές χώρες (Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία).

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top