Τάση ανάκαμψη στα διαφημιστικά έσοδα των τηλεοπτικών καναλιών

Την τελευταία διετία η τάση που καταγράφεται στα διαφημιστικά έσοδα του τηλεοπτικού μέσου είναι σαφώς ανοδική. Συγκεκριμένα, η διαφημιστική δαπάνη που απορρόφησαν τα κανάλια της χώρας το 2016 αυξήθηκε σε ποσοστό περίπου 11%, ανερχόμενη στο ύψος των €240 εκ., καθώς το προηγούμενο έτος είχε διαμορφωθεί σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο λόγω των εκλογών, του δημοψηφίσματος και των capital controls.
Αναφορικά με το 2017, το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου η διαφήμιση στην τηλεόραση εμφάνισε αύξηση 12% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποτυπώνει –μεταξύ άλλων- την επανεπένδυση μέχρι ενός βαθμού των ποσών που εξοικονομήθηκαν από την κατάργηση του αγγελιόσημου στην τηλεοπτική διαφήμιση.
Οι προοπτικές μάλιστα είναι θετικές και για το άμεσο μέλλον, καθώς ο φόρος τηλεοπτικής διαφήμισης από 1.4.2018 μειώθηκε από 20% σε 5%, για τα κανάλια που θα λάβουν άδεια λειτουργίας μέσω της τρέχουσας διαγωνιστικής διαδικασίας.
Την τρέχουσα περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία για την έκδοση 7 αδειών ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου. Το ΕΣΡ, με συνεδρίασή του στις 2.5.2018, όρισε ως προσωρινούς δικαιούχους 5 από τις 6 εταιρείες που είχαν καταθέσει φακέλους τον Ιανουάριο, οι οποίες θα συνεχίσουν και στην επόμενη φάση της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, προκρίθηκαν οι Ειδήσεις Nτοτ Kομ Α.Ε., Νέα Τηλεόραση Α.Ε., Alpha Δορυφορική Τηλεόραση Α.Ε., Antenna TV Α.Ε. και Ραδιοτηλεοπτική Α.Ε., ενώ αντιθέτως αποκλείστηκε η Τηλεοπτική Ελληνική Α.Ε. λόγω προβλημάτων που εντοπίστηκαν στο φάκελο.
Τέλος, σημειώνεται ότι ορισμένες μεγάλες τηλεοπτικές επιχειρήσεις εμφανίζουν μεγάλη δανειακή επιβάρυνση, σε σημείο να δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τα δάνεια υπερβαίνουν το μέγεθος του κύκλου εργασιών. Το γεγονός αυτό, δεδομένης και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ελλάδα, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τα αποτελέσματα και τη λειτουργία των εν λόγω εταιρειών.

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top