Η έλλειψη νέων έργων προβληματίζει τον κατασκευαστικό κλάδο

Προβληματισμός επικρατεί στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, καθώς μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, η οποία έγινε με σημαντικές καθυστερήσεις, παρατηρείται απουσία νέων μεγάλων έργων, ικανών να στηρίξουν τη δραστηριότητα των εργοληπτών. Μάλιστα, οι συμβασιοποιήσεις της περιόδου 2016-2017 εξελίσσονται με αρκετά χαμηλούς ρυθμούς, γεγονός που θέτει ως επιτακτική ανάγκη την άμεση επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων.
Επομένως, μοναδική διέξοδο, τουλάχιστον για τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, αποτελεί η συμμετοχή σε έργα του εξωτερικού, όπου έχουν να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό από διεθνή σχήματα με πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία σε σύνθετα project. Πάντως, ούτως ή άλλως, η επέκταση σε άλλες χώρες θεωρείται αρκετά δύσκολη, από τη στιγμή που οι εργολήπτες δεν στηρίζονται επαρκώς από την εγχώρια αγορά. Παράλληλα, δεν υφίσταται χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες, τη στιγμή που οι ξένοι ανταγωνιστές έχουν σαφώς πιο εύκολη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των χωρών τους.
Εκπρόσωποι των εταιρειών τονίζουν ότι οι αγκυλώσεις που χαρακτηρίζουν το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο εμποδίζουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των κατασκευαστικών επιχειρήσεων, όπως τα ανώτατα όρια του Ανεκτέλεστου Έργου για κάθε εταιρεία. Επιπλέον, οι υπερβολικές εκπτώσεις που υποβάλλονται στις διαδικασίες των προσφορών είχε σαν συνέπεια τη διακοπή λειτουργίας πολλών εταιρειών, καθώς και τη στρέβλωση του ανταγωνισμού.
Χαρακτηριστικό εξάλλου της ρηχότητας της εγχώριας αγοράς, αποτελεί η μείωση του ποσοστού συμμετοχής των κατασκευών στο ΑΕΠ από 8,2% το 2006 σε μόλις 2,1% το 2016, με το δείκτη παραγωγής στις κατασκευές να υποχωρεί την περίοδο 2009-2016 κατά 13,2% το έτος.

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top