Η δομή και τα χαρακτηριστικά του κλάδου μακαρονοποιίας

Ο εγχώριος κλάδος παραγωγής ζυμαρικών χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, καθώς ελέγχεται από 4 μεγάλες καθετοποιημένες βιομηχανικές επιχειρήσεις , τις Barilla Hellas, Μέλισσα Κίκιζας, Eurimac και Παναγιώτης Δάκος (ζυμαρικά Ήλιος), οι οποίες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, διαθέτοντας γνωστά εμπορικά σήματα. Οι εν λόγω εταιρείες διαθέτουν τα ισάριθμα εργοστάσια μακαρονοποιίας που λειτουργούν στη χώρα.

Επίσης, σε επαρχιακές αγορές λειτουργούν συνεταιρισμοί και μικρές, τοπικές εταιρείες, οικογενειακού συνήθως χαρακτήρα, οι οποίες παράγουν παραδοσιακά προϊόντα, απευθυνόμενες αποκλειστικά στις περιοχές δράσης τους.

Οι επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους έχουν ενισχύσει διαχρονικά τους όγκους παραγωγής τους μέσω σημαντικών επενδύσεων σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να υπερκαλύπτουν την εγχώρια ζήτηση. Επομένως, μεγάλο μέρος της παραγόμενης ποσότητας (πάνω από το 20%) διοχετεύεται στο εξωτερικό και κυρίως σε γειτονικές αγορές.

Παράλληλα, η εισαγωγική διείσδυση στον κλάδο είναι περιορισμένη (λιγότερο από το 5% της κατανάλωσης). Εισαγωγές διενεργούν κυρίως εμπορικές επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου των ειδών διατροφής, καθώς και super market.

Η αξία αγοράς του κλάδου ξεπερνάει τα €170 εκ., με βάσει στοιχεία του 2016.

Η μέση κατά κεφαλή κατανάλωση ζυμαρικών διαμορφώνεται σε 11,2 κιλά το χρόνο (στοιχεία 2015), επίδοση που κατατάσσει την Ελλάδα στην 4η θέση της διεθνούς κατάταξης, μετά από Ιταλία, Τυνησία και Βενεζουέλα. Τα προϊόντα του κλάδου εμφανίζουν διείσδυση στο σύνολο σχεδόν των νοικοκυριών της χώρας, λόγω της προσιτής τους τιμής και της υψηλής διατροφικής αξίας.

Οι εταιρείες ζυμαρικών παράγουν τόσο δικά τους εμπορικά σήματα, όσο και ανώνυμους κωδικούς (private label) για λογαριασμό αλυσίδων super market. Ηγετική εταιρεία στο private label είναι η Eurimac, η οποία αποτελεί εταιρεία joint venture, στα πλαίσια της συνεργασίας της ελληνικής ΜΑΚΒΕΛ και του ιταλικού ομίλου EURICOM (ελέγχει βιομηχανίες ζυμαρικών, αλεύρων και ρυζιού).

Οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν καθετοποιήσει τη λειτουργική τους δομή, παράγοντας σιμιγδάλι το οποίο χρησιμοποιούν στις γραμμές παραγωγής τους.

Τα προϊόντα του κλάδου διακρίνονται με βάση το σχήμα σε μακριά ζυμαρικά, κοντά, γεμιστά, παραδοσιακά και άλλα ειδικά σχήματα. Με βάση τη γεύση, διακρίνονται σε σιμιγδαλένια, ολικής αλέσεως, παραδοσιακά με αυγά και ζυμαρικά για ειδικές διατροφικές ανάγκες. Ιδιαίτερη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν τα προϊόντα ολικής αλέσεως, λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας.

Αναφορικά με τις κυριότερες προϊοντικές κατηγορίες, τα μακριά ζυμαρικά (τύπου σπαγγέτι κ.ά.) εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν πάνω από το 50% της συνολικής αγοράς, ενώ οι πάστες συγκεντρώνουν περίπου το 30%.

Τα ζυμαρικά διοχετεύονται σε δύο κανάλια διανομής: στο λιανικό εμπόριο (super market και καταστήματα τροφίμων), δηλαδή στη λεγόμενη ζεστή αγορά (off-trade), και στους χώρους μαζικής εστίασης & catering, ή κρύα αγορά (on-trade). Πάντως, τα super market αποτελούν το κυριότερο κανάλι διανομής.

Ο ανταγωνισμός στον κλάδο τα τελευταία χρόνια είναι έντονος και επικεντρώνεται κυρίως:
στο πεδίο της τιμολόγησης και προσφορών, καθώς οι καταναλωτές λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου εισοδήματός τους αναζητούν πιο οικονομικές λύσεις και
στο λανσάρισμα νέων προϊόντων και την τοποθέτησή τους στα ράφια των λιανεμπόρων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη ζυμαρικών με διάφορες γεύσεις (π.χ. σπανάκι, ντομάτα, καρότο, μανιτάρι κ.ά.), τα οποία βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό.

Ο ανταγωνισμός εκδηλώνεται κυρίως μεταξύ των δύο μεγαλύτερων βιομηχανιών: της ιταλικής Barilla και της ελληνικών συμφερόντων Μέλισσα Κίκιζας. Η Barilla, έχοντας εξαγοράσει την ελληνική βιομηχανία MISKO από το 1991, παράγει τόσο τα προϊόντα της τελευταίας, όσο και τα δικά της ομώνυμα ζυμαρικά, ενώ η Μέλισσα διαθέτει στην αγορά τα σήματα Melissa και Stella.

Το μερίδιο αγοράς σε αξία της Barilla το 2016 διαμορφώθηκε στο 42%, ενώ της Μέλισσα Κίκιζας σε 33%. Επομένως και οι δύο επιχειρήσεις συγκεντρώνουν αθροιστικά το 75% της εγχώριας αγοράς.


IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top