Η τιμή διάθεσης στην ιχθυοκαλλιέργεια

Η ευνοϊκή επίδραση της ανόδου των εξαγωγών το 2017 μετριάστηκε από τις πιέσεις στις τιμές πώλησης που επικράτησαν σε τσιπούρα και λαβράκι, τάση που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του προηγούμενου χρόνου . Η πτώση αυτή προήλθε από τις συνθήκες υπερπροσφοράς στην παγκόσμια αγορά, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό που ασκεί η Τουρκία στο σύνολο σχεδόν των αγορών που απευθύνονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως στην τσιπούρα. Το αρνητικό αυτό κλίμα εντείνεται από τη χαμηλή ρευστότητα που αντιμετωπίζουν οι δύο μεγαλύτεροι εγχώριοι όμιλοι Νηρέας και Σελόντα.

Πιο αναλυτικά, η Τουρκία αυξάνει συνεχώς την παραγωγή της, γεγονός που σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας και το αρκετά χαμηλό κόστος παραγωγής, έχει επιτρέψει στη χώρα να διεισδύσει στις ευρωπαϊκές αγορές με ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, περιορίζοντας έτσι τα μερίδια των ελληνικών επιχειρήσεων. Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας οδηγεί σταδιακά σε ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, γεγονός που αποτυπώνεται στην πτώση των τιμών κυρίως της τσιπούρας.

Χαρακτηριστικά, στα τέλη του 2017 η τσιπούρα πωλούταν από τις ελληνικές εταιρείες μέχρι και €3,8 το κιλό, ενώ το λαβράκι στα €4-€4,2 το κιλό, τιμές χαμηλότερες κατά περίπου 50 λεπτά το κιλό σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Επίσης, σύμφωνα με τον FAO Globefish, το πρώτο τρίμηνο του 2017 η μέση τιμή εξαγωγής της ελληνικής τσιπούρας είχε υποχωρήσει κατά 12% σε ετήσια βάση, στα €4,7 το κιλό, ενώ η τιμή στο λαβράκι ήταν €5,26 το κιλό, μειωμένη κατά 4%. Συγκριτικά, οι αντίστοιχες τιμές εξαγωγής της Τουρκίας ήταν €3,74 το κιλό (-27%) και €4,64 το κιλό (-13%). Τα επίπεδα αυτά μειώνουν τα ήδη χαμηλά περιθώρια κέρδους των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου προκύπτει μεγαλύτερη προσφορά ψαριών από την ελεύθερη αλιεία. Επομένως, την περίοδο αυτή οι ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες στην Ελλάδα διοχετεύουν μικρότερες ποσότητες στην αγορά, ώστε να προστατεύσουν τις τιμές. Ωστόσο, στα τέλη του 2017 κάτι τέτοιο δεν συνέβη, καθώς οι δύο μεγάλοι όμιλοι, στην προσπάθειά τους να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, εξακολούθησαν να παρέχουν κανονικές ποσότητες, εντείνοντας έτσι τις πιέσεις στις τιμές.


IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top