Τα προβλήματα και τα μειονεκτήματα του κλάδου catering

Ο ευρύτερος κλάδος του catering κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης έχει υποστεί σημαντική μείωση εσόδων, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να εντοπίζεται στον τομέα των δεξιώσεων λόγω του περιορισμένου  διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, αλλά και την περικοπής των κονδυλίων που διαθέτουν οι επιχειρήσεις για τροφοδοσία και διάφορες εκδηλώσεις. Κάμψη ωστόσο προκύπτει και στις κλειστές αγορές του βιομηχανικού catering.

Η τάση αυτή έχει σαν συνέπεια τη διαχρονική μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων, καθώς αρκετές μονάδες τα προηγούμενα χρόνια διέκοψαν τη δραστηριότητά τους.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες catering στο 24%, όπως και στον τομέα εστίασης, επιδείνωσε το ήδη αρνητικό κλίμα. Στο συντελεστή αυτό υπάγονται οι εταιρείες που διενεργούν συγχρόνως και υπηρεσίες εξυπηρέτησης (π.χ. σερβίρισμα και παροχή υλικών εξυπηρέτησης, όπως τραπέζια, τραπεζομάντηλα, πιάτα, μαχαιροπήρουνα κ.λπ.) και όχι μόνο παραδόσεις αγαθών.

Σύμφωνα με εκπροσώπους εταιρειών του κλάδου, οι διαγωνισμοί ανάθεσης των υπηρεσιών τροφοδοσίας των hotspots είναι αδιαφανείς, καθώς έχουν ευνοηθεί εταιρείες μεγάλου μεγέθους, ενώ έχουν αποκλειστεί μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις προκύπτει σπατάλη ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων, καθώς διαπιστώνεται αναντιστοιχία μεταξύ του πραγματικού αριθμού μερίδων σε σχέση με αυτόν που εμπεριέχεται στη σχετική σύμβαση. Οι εν λόγω συμβάσεις συνάπτονται κατά παρέκκλιση (μέσω απευθείας διαπραγματεύσεων του ΥΠΕΘΑ με τις εταιρείες), χωρίς την προκήρυξη διαγωνισμού.

Επίσης, επισημαίνονται περιπτώσεις χαμηλής ποιότητας των γευμάτων, καθώς τα προσφερόμενα φαγητά είναι προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα και όχι cook and serve, όπως ορίζουν οι συμφωνίες που καταρτίζονται. Επίσης, πολλές μερίδες φαγητού πετιούνται ως ακατάλληλες, τη στιγμή που οι συμβάσεις εξακολουθούν να εκτελούνται.

Ο τομέας του catering, όντας σε μεγάλο βαθμό B2B κλάδος, υφίσταται σημαντικές καθυστερήσεις αναφορικά με την είσπραξη των απαιτήσεων από τους πελάτες, τόσο ιδιωτικές εταιρείες, όσο και φορείς του Δημοσίου. Η δυσχέρεια αυτή πάντως εξουδετερώνεται από την αργή επίσης αποπληρωμή των προμηθευτών.

Στον κλάδο εντοπίζεται αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος των νομίμων επιχειρήσεων από παράνομους στεγασμένους ή υπαίθριους χώρους εκδηλώσεων (κτήματα) οι οποίοι λειτουργούν περιστασιακά, χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες. Σημειώνεται ότι το βασικό κίνητρο για την παράνομη λειτουργία ενός χώρου αποτελεί το αρκετά χαμηλότερο λειτουργικό κόστος.

Επιπλέον, παρατηρούνται ανταγωνιστικές πιέσεις από επιχειρήσεις άλλων κλάδων (π.χ. ζαχαροπλαστεία, φούρνοι, εστιατόρια), οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες catering χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες παραγωγής εδεσμάτων για εκδηλώσεις και παροχής υπηρεσιών τροφοδοσίας.

Στον τομέα του catering συνεδρίων, προβλήματα που εμποδίζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη της αγοράς αποτελούν η γενικότερη έλλειψη συνεδριακής κουλτούρας, η απουσία κρατικής υποστήριξης για την προώθηση του ελληνικού συνεδριακού προϊόντος, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η έλλειψη ενός Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου.

Οι εταιρείες υφίστανται υψηλά κόστη αδειοδότησης και λειτουργίας (αυξημένα δημοτικά τέλη, χρεώσεις ΔΕΗ, φορολογία κ.λπ.), παράμετρος που περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την κερδοφορία τους.

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από εποχικότητα, ιδίως στον τομέα της τροφοδοσίας δεξιώσεων και αεροσκαφών, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά στον προγραμματισμό των εισπράξεων και των πληρωμών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ρευστότητα.  

Λόγω της εποχικότητας και της φύσης των εργασιών (διαφορετικός φόρτος εργασίας τις καθημερινές από τα Σαββατοκύριακα, απασχόληση εργατικού δυναμικού το οποίο έχει άλλη κύρια εργασία κ.τ.λ.), παρατηρείται έντονη κινητικότητα προσωπικού, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη διαχείριση και τον προγραμματισμό των ανθρωπίνων πόρων.

Ο κλάδος αντιμετωπίζει πρόβλημα ανεύρεσης τόσο εξειδικευμένου, όσο και ανειδίκευτου προσωπικού που είναι αναγκαίο για τις υποστηρικτικές εργασίες. Κύρια αιτία αποτελεί η ανεπάρκεια σχολών εκμάθησης (κυρίως δημοσίων, αλλά και ιδιωτικών) διαφόρων ειδικοτήτων που είναι αναγκαίες στην παραγωγική διαδικασία των εταιρειών.  

H υιοθέτηση των πιστοποιητικών ποιότητας συνεπάγεται σημαντικό κόστος, καθώς και αύξηση των διαδικασιών και της ενδοεταιρικής γραφειοκρατίας. Το κόστος αυτό είναι σημαντικότερο για τις ΜΜΕ, λόγω του περιορισμένου αριθμού των συνεστιάσεων που εξυπηρετούν.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top