Οι προοπτικές του κλαδου αναψυκτικών

Η κατανάλωση αναψυκτικών θα τεθεί εκ νέου σε ανοδική πορεία εφόσον επικρατήσουν σταθερές οικονομικές συνθήκες που θα τονώσουν την ψυχολογία των καταναλωτών . Ωστόσο η προσδοκώμενη ανάκαμψη δεν φαίνεται ορατή στο άμεσο μέλλον, καθώς το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών θα περιοριστεί περαιτέρω λόγω των μέτρων που λήφθηκαν στα πλαίσια του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας.

Εξάλλου, ο τομέας των αναψυκτικών, αν και έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία αναφορικά με την παραγωγική δυναμικότητα των εταιρειών και την ποιότητα των προϊόντων, θεωρείται ότι ενέχει προοπτικές ακόμα μεγαλύτερης ανόδου, όπως υποδεικνύει η υστέρηση της εγχώριας ετήσιας κατά κεφαλή κατανάλωσης σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης.

Οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά ευνοούν την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων (ιδίως στην κατηγορία των αναψυκτικών γεύσεων), οι οποίες αυξάνουν τα μερίδιά τους, εκμεταλλευόμενες τις απώλειες των δύο ισχυρών πολυεθνικών.

Οι ελληνικές εταιρείες, επωφελούμενες από την τάση αρκετών καταναλωτών ως προς την υιοθέτηση προτύπων υγιεινής διατροφής, υλοποιούν επενδύσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε προσιτές τιμές (π.χ. αναψυκτικά χαμηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και θερμίδες, φυσικά συστατικά κ.λπ.), αναδεικνύοντας την ποιοτική εγχώρια παραγωγή.

Στα πλαίσια αυτά, θετικές προοπτικές εντοπίζονται στην κατηγορία αναψυκτικών με στέβια, όπως υποδεικνύει και η πρόσφατη είσοδος δύο επιπλέον ανταγωνιστών με νέα λανσαρίσματα, των Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων και Coca Cola. Επομένως, στο άμεσο μέλλον η αγορά αναμένεται να εμφανίσει αρκετά μεγαλύτερη ανάπτυξη, κάτι που θα ευνοήσει και τον ευρύτερο κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών.

Οι εγχώριες επιχειρήσεις έχουν βασίσει την ανάπτυξή τους και στην εξαγωγική τους δραστηριότητα, καθώς έτσι μειώνουν την εξάρτησή τους από την ελληνική αγορά. Οι βασικοί ανταγωνιστές σκοπεύουν να ενισχύσουν περαιτέρω την εξωστρέφειά τους τόσο στις αγορές όπου ήδη δραστηριοποιούνται, όσο και σε νέους προορισμούς. Εξάλλου, τα χαμηλά ποσοστά που καταλαμβάνουν ακόμα οι εξαγωγές στη σύνθεση των συνολικών πωλήσεων των εταιρειών του κλάδου (λιγότερο από 10%) υποδεικνύουν τα περιθώρια που προκύπτουν για μεγαλύτερη άνοδο.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top