Κατεψυγμένα τρόφιμα και προϊόντα private label

Οι αλυσίδες super market, με εφαλτήριο τη διαπραγματευτική τους δύναμη, επιδιώκουν την κατάρτιση αποκλειστικών συνεργασιών με βιομηχανικές επιχειρήσεις για την ανάπτυξη των δικών τους κωδικών . Έτσι, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας έχουν αυξήσει διαχρονικά τη διείσδυσή τους στο λιανικό εμπόριο με όπλο τη χαμηλότερη τιμολόγηση, γεγονός που δημιουργεί έντονες ανταγωνιστικές πιέσεις στα επώνυμα brands. Οι κωδικοί αυτοί ενέχουν μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας, αποτελώντας βασικό τομέα δράσης και πτυχή ανταγωνισμού των μεγάλων αλυσίδων.

Πάντως, ο ρυθμός ανάπτυξης της ιδιωτικής ετικέτας στο σύνολο των καταναλωτικών προϊόντων έχει πλέον ανακοπεί, καθώς αρκετές αλυσίδες και προμηθευτές τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν σε μειώσεις τιμών στα επώνυμα προϊόντα μέσω επιθετικής στρατηγικής εκπτώσεων και προσφορών σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Έτσι, μετά από μια οκταετία συνεχούς ανοδικής πορείας (2007-2014), ακολούθησε μια διετία σημαντικών απωλειών (-7% το 2015 και -13,9% το 2016), τάση που διατηρήθηκε και το 2017, με σαφή όμως τάση επιβράδυνσης (-0,3% το οκτάμηνο του έτους).

Επομένως, το μερίδιο αγοράς της ιδιωτικής ετικέτας έχει πλέον υποχωρήσει (και μάλιστα με πιο έντονους ρυθμούς σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες), με εξαίρεση τα εκπτωτικά καταστήματα της Lidl. Έτσι, το εν λόγω ποσοστό το 2016 μειώθηκε περαιτέρω στο 16,5% σε αξία, από 18% το προηγούμενο έτος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όγκο διαμορφώθηκε σε 22,8%, από 25,2% το 2015.

Αναφορικά με τον τομέα των κατεψυγμένων τροφίμων, έρευνα της IRI υπολογίζει το μερίδιο των ανώνυμων προϊόντων σε όρους όγκου σε 23,8% για το 2016 , ενώ σε σχέση με το προ διετίας επίπεδο προκύπτει υποχώρηση κατά 10,4% (πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στο σύνολο των ταχυκίνητων προϊόντων). Η πτώση αυτή αποδίδεται στην προαναφερθείσα άνοδο των τιμών, καθώς από το 2014 οι τιμές των κατεψυγμένων ιδιωτικής ετικέτας έχουν αυξηθεί κατά 25% (περιλαμβανομένων και των αυξήσεων του ΦΠΑ).

Πάντως, σημειώνεται ότι μέρος της μετακίνησης των καταναλωτών στα επώνυμα κατεψυγμένα προϊόντα οφείλεται στα προβλήματα του δικτύου της Μαρινόπουλος, η οποία κατείχε σημαντικά μερίδια στην κατηγορία. Συγκεκριμένα, πολλοί καταναλωτές που έκαναν τις αγορές τους στη εν λόγω αλυσίδα μετακινήθηκαν στα καταστήματα της Lidl, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα προαναφερθέντα στοιχεία της IRI.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top