Τα χαρακτηριστικά του κλάδου του ποδηλάτου

Ο κλάδος του ποδηλάτου στην Ελλάδα απαρτίζεται από δύο ευρείες κατηγορίες επιχειρήσεων :
Ολιγάριθμες εγχώριες κατασκευάστριες εταιρείες, οι οποίες προμηθεύονται εξαρτήματα από το εξωτερικό (Κίνα, Ταϊβάν κ.λπ.) και στη συνέχεια τα συναρμολογούν στις εγκαταστάσεις τους, παράγοντας τα δικά τους brands. Ορισμένες από αυτές, συγχρόνως αντιπροσωπεύουν και σήματα αλλοδαπών οίκων.
Εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής πώλησης, τα οποία διαθέτουν τόσο ελληνικά, όσο και εισαγόμενα εμπορικά σήματα. Υπολογίζεται ότι στο σύνολο της χώρας λειτουργούν περίπου 750-800 επιχειρήσεις, η προϊοντική βάση των οποίων –εκτός από ποδήλατα- απαρτίζεται και από διάφορα ανταλλακτικά και αξεσουάρ.

Επίσης, μέρος της αγοράς αποτελούν και εταιρείες άλλων κλάδων, όπως τα καταστήματα ειδών για outdoor δραστηριότητες, αθλητικού υλικού, αλλά και τα super market, οι οποίες διαμόρφωσαν στους χώρους τους τμήματα για το ποδήλατο, ειδικό ρουχισμό κ.λπ.

Το 2016 τα προϊόντα που συναρμολογούνται από τις εγχώριες εταιρείες κατέλαβαν το 67% της αγοράς, ενώ τα εισαγόμενα μοντέλα κάλυψαν το υπόλοιπο 33%. Οι περισσότεροι έμποροι εισάγουν ποδήλατα από χώρες της Ε.Ε. και την Ασία.

Η Βουλγαρία αποτελεί την κυριότερη ευρωπαϊκή χώρα προέλευσης, ενώ σε μικρότερες ποσότητες εισάγονται γερμανικά, ολλανδικά και ιταλικά μοντέλα. Ακόμα, σημαντικές προμήθειες γίνονται από Ταϊβάν και Τουρκία.

Οι πιο ευρέως γνωστές ελληνικές κατασκευαστικές επιχειρήσεις είναι η ΜΑΝΙΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ Α.Ε. (παράγει το σήμα Ideal), η ΚΟΚΟΤΗ ΑΦΟΙ Α.Ε.Β.Ε. (Orient), η ΚΥΚΛΟΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε. (Ballistic) και η Fidusa. Η τελευταία –με έδρα στη Ρόδο- αποτελεί τη μοναδική εταιρεία που κατασκευάζει χειροποίητα, αγωνιστικά ποδήλατα.

Οι εγχώριες εταιρείες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν και εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία διαμορφώνεται ακόμα σε χαμηλά επίπεδα (εξάγεται κάτω από το 20% της ποσότητας παραγωγής).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, τα ποδήλατα βουνού (mountain bikes) καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ακολουθούμενα από τα μοντέλα δρόμου-βουνού (trekking bikes), τα ποδήλατα πόλης και τα ποδήλατα κούρσας. Ιδιαίτερη ζήτηση τα προηγούμενα χρόνια εμφάνισαν τα μοντέλα πόλης και trekking.

Επίσης, το παιδικό ποδήλατο αποτελεί σημαντικό μέρος της αγοράς, στηρίζοντας διαχρονικά τις πωλήσεις (η συμμετοχή του σε όρους αξίας υπολογίζεται ακόμα και σε 50%).

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της αγοράς προέρχεται από τα εξειδικευμένα καταστήματα ποδηλάτων (περίπου 80% το 2016). Εναλλακτικά δίκτυα διανομής όπως τα hyper market και τα καταστήματα αθλητικών ειδών έχουν αρκετά μικρότερη συμμετοχή.

Η ζήτηση για ποδήλατα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, την εξέλιξη των τιμών και τις προσφορές των αντιπροσώπων και εμπόρων. Επίσης, σημαντική παράμετρο (κυρίως για πιο ενημερωμένους καταναλωτές) αποτελεί και η θεώρηση του ποδηλάτου ως μέρος του life style.

Οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια προτιμούν φθηνότερα μοντέλα, ενώ δείχνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τα εξειδικευμένα καταστήματα του κλάδου και λιγότερο τα super market.

Η χρήση του ποδηλάτου έχει διαχρονικά αυξηθεί, ως ένα μέσο φιλικό προς το περιβάλλον, το οποίο καθίσταται ενεργειακά αποδοτικό στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, αποτελεί πιο οικονομικό μέσο μεταφοράς, καθώς δεν συνεπάγεται έξοδα όπως καύσιμα, τέλη κυκλοφορίας, ασφαλιστήρια συμβόλαια, τέλη στάθμευσης κ.λπ., ενώ παρέχει εξοικονόμηση χρόνου, καθώς και εκγύμναση του ανθρώπινου οργανισμού.

Τέλος, το 2016 στον τομέα του ποδηλάτου απασχολήθηκαν 202 εργαζόμενοι, ενώ στον τομέα των αξεσουάρ και εξαρτημάτων 640 άτομα.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top