Το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα

Το κόστος παραγωγής στον αγροτικό τομέα κατά τη διάρκεια της ύφεσης αυξήθηκε  σημαντικά, ενώ αντιθέτως το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε υπό το βάρος και των δυσμενών φορολογικών μεταρρυθμίσεων  (αύξηση του ΦΠΑ στο 24% σε πολλά είδη γεωργικών εφοδίων, περικοπή των επιστροφών ΦΠΑ, αυξημένος ΕΦΚ στο πετρέλαιο), επιβαρύνοντας την οικονομική θέση και τη ρευστότητα των αγροτών.  

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2009-2013 η αξία των εισροών σε βασικές τιμές (ενδιάμεση ανάλωση), η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής στη γεωργία, αυξήθηκε σωρευτικά κατά 10,5%, μεταβολή που μεταφράζεται σε απόλυτη άνοδο περίπου €500 εκ. Η επιβάρυνση αυτή προήλθε σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια και τις ζωοτροφές.

agromachine1

Ωστόσο, τα επόμενα δύο χρόνια σημειώθηκε υποχώρηση, με το συνολικό κόστος να μειώνεται το 2015 στα €4,76 δισ. Η κάμψη αυτή τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών, καθώς και την αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους λόγω της πτωτικής πορείας των τιμών του πετρελαίου.

Ακολούθως, βάσει εκτίμησης της Eurostat, το 2016 καταγράφηκε οριακή άνοδος 0,5% στα €4,78 δισ., γεγονός που προήλθε κυρίως από τη μικρή αύξηση του κόστους των ζωοτροφών (+1%, στα €1,74 δισ.) και δευτερευόντως από την άνοδο του κόστους συντήρησης υλικών και των αγροχημικών.

Έτσι, οι ζωοτροφές το τελευταίο έτος εκτιμάται ότι αποτέλεσαν το 37,3% της συνολικής ενδιάμεσης ανάλωσης στη γεωργική παραγωγή, ενώ η ενέργεια το 24%. Αθροιστικά, οι δύο αυτές παράμετροι συγκέντρωσαν το 61% του συνόλου. Η συμμετοχή του πολλαπλασιαστικού υλικού ανήλθε σε 6,7%, οι γεωργικές υπηρεσίες κατέλαβαν το 6,5%, τα αγροχημικά το 5%, τα λιπάσματα το 4,7% κ.λπ.

agromachine2

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top