Η δομή και τα χαρακτηριστικά του κλάδου της εγχώριας χαρτοβιομηχανίας

Ο ευρύτερος κλάδος της εγχώριας χαρτοβιομηχανίας μπορεί να διακριθεί σε τρεις γενικές προϊοντικές κατηγορίες :

  • προϊόντα υγείας και καθαριότητας από χαρτί tissue (χαρτί υγείας, χαρτομάντιλα, χαρτοπετσέτες κ.λπ.) και είδη ατομικής υγιεινής (βρεφικές πάνες, πάνες ακράτειας, υποσέντονα, γυναικεία επιθέματα κ.ά.)
  • είδη συσκευασίας (χαρτί περιτυλίγματος, τσάντες, σακούλες, χαρτοκιβώτια κ.ά.)
  • είδη μηχανογράφησης – εκτύπωσης
Αντικείμενο μελέτης της παρούσας έκδοσης αποτελεί η πρώτη από τις παραπάνω κατηγορίες.

Προϊόντα tissue
Η αγορά των χαρτικών καθαριότητας περιλαμβάνει δύο τομείς: την παραγωγή πρωτογενούς χαρτιού tissue (jumbo rolls) και την παραγωγή και εισαγωγή τελικών προϊόντων.

Ο τομέας πρώτης μεταποίησης είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος, αποτελούμενος από λίγες μόνο επιχειρήσεις (π.χ. Πάπυρος, ΜΑΞΙ, Χαρτοποιία Κομοτημής), με συνέπεια τα jumbo rolls να προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό και ιδίως γειτονικές χώρες, όπως Ιταλία, Βουλγαρία και Τουρκία.

Αντιθέτως, στη δεύτερη μεταποίηση (τελικά προϊόντα) λειτουργούν αρκετά περισσότερες εταιρείες. Στην αγορά δραστηριοποιούνται βιομηχανίες με σημαντική παραγωγική δυναμικότητα, με αποτέλεσμα η εγχώρια παραγωγή να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης χαρτιού tissue.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν υλοποιήσει διαχρονικά επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό, αυξάνοντας τους όγκους παραγωγής τους, ενώ έχουν στραφεί συγχρόνως και στον τομέα των χαρτικών ιδιωτικής ετικέτας (private label), ισχυροποιώντας τη θέση τους στην αγορά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Intertrade Hellas και ο όμιλος Paper Heart Hellas (εταιρείες Πλαστικά Ελλάδος και Ατομική Φροντίδα).

Παρουσία στον κλάδο έχουν και λίγες θυγατρικές πολυεθνικών ομίλων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν στην Ελλάδα γνωστά εμπορικά σήματα των μητρικών τους.

Οι περισσότερες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην παραγωγή προϊόντων tissue, ενώ λίγες μονάδες παρουσιάζουν ταυτόχρονη δραστηριότητα και στα είδη υγιεινής από χαρτοβάμβακα (πάνες κ.λπ.). Επίσης, κάποιες εταιρείες έχουν μικτή προϊοντική βάση, καθώς εκτός από χαρτικά παράγουν και διακινούν συσκευασίες, απορρυπαντικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης.

Η ζήτηση για χαρτικά καθαριότητας καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και τη διαμόρφωση των τιμών. Πάντως, τα προϊόντα του κλάδου θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ανελαστικά ως προς την τιμή, καθώς αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης.

Σχετικά με τις κατηγορίες των τελικών προϊόντων tissue, το χαρτί υγείας καταλαμβάνει διαχρονικά το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, ενώ ακολουθούν το χαρτί κουζίνας και τα είδη επαγγελματικής χρήσης.

Τα τελευταία χρόνια στον τομέα του tissue παρατηρείται σημαντική διείσδυση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας που αναπτύσσονται στα πλαίσια συνεργασιών εταιρειών του κλάδου με super market, τάση που ήταν ήδη εμφανής πριν την εκδήλωση της οικονομικής ύφεσης. Τα ανώνυμα προϊόντα αποσπούν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια από τους επώνυμους κωδικούς λόγω της χαμηλότερης τιμολόγησής τους, αλλά και της βελτίωσης της ποιότητάς τους σε επίπεδο σχεδόν εφάμιλλο των επώνυμων κωδικών.

Πλέον, ο τομέας private label αποτελεί πάνω από το 70% της αγοράς, πιέζοντας τα μερίδια των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Τα περισσότερα ανώνυμα προϊόντα παράγονται από εγχώριες επιχειρήσεις, οι οποίες ωστόσο παράγουν συγχρόνως επώνυμους κωδικούς, καθώς και προϊόντα ατομικής υγιεινής.

Ο ανταγωνισμός στον κλάδο τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί λόγω της προαναφερόμενης ενίσχυσης του μεριδίου της ιδιωτικής ετικέτας και προέρχεται κυρίως από το χαμηλό βαθμό διαφοροποίησης των προϊόντων, ενώ επιβάλλεται μερικώς από τους λιανέμπορους. Επίκεντρο του ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις επωνύμων ειδών αποτελεί η διαμόρφωση ενός ελκυστικού επιπέδου τιμών (προσφορές κ.λπ.), η προώθηση / διαφήμιση και η διατήρηση των δικτύων διανομής.

Γενικά, η αγορά tissue χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα περιορισμένο loyalty των καταναλωτών σε κάποια συγκεκριμένη μάρκα. Πλέον, το βασικότερο κριτήριο επιλογής είναι η τιμή και η συσκευασία, καθώς η ποιότητα πολλών κωδικών ιδιωτικής ετικέτας δεν διαφέρει σημαντικά από τους επώνυμους. Ειδικότερα, κυρίαρχη τάση τα τελευταία χρόνια είναι η προτίμηση για προϊόντα με περισσότερα φύλλα, καθώς και μεγαλύτερα ρολά χαρτιού (επαγγελματικές συσκευασίες), τάση που χαρακτηρίζει και την υποκατηγορία της χαρτοπετσέτας.

Βάσει εκτιμήσεων της αγοράς, σε επίπεδο λιανικής τα super market πραγματοποιούν περίπου το 80% των πωλήσεων στα χαρτικά, παρέχοντας μάλιστα σημαντικές προσφορές και εκπτώσεις, ενώ το υπόλοιπο μέρος προέρχεται από μικρά σημεία λιανικής πώλησης, όπως καταστήματα ψιλικών, παντοπωλεία, αποθήκες χαρτικών και ειδών οικιακής χρήσης και λαϊκές αγορές.

Είδη ατομικής υγιεινής
Ο τομέας των ειδών ατομικής υγιεινής εμφανίζει σημαντικό βαθμό συγκέντρωσης σε λίγες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και πολυεθνικούς ομίλους, οι οποίοι εισάγουν στην Ελλάδα διεθνώς γνωστά brands.

Η εικόνα καταναλωτικής συμπεριφοράς στη συγκεκριμένη αγορά –και ιδίως στις βρεφικές πάνες- είναι διαφορετική συγκριτικά με τον τομέα των χαρτικών tissue, καθώς οι καταναλωτές εμφανίζονται απρόθυμοι να στραφούν στα ανώνυμα προϊόντα, προτιμώντας τις επώνυμες μάρκες. Έτσι, αν και εκδηλώνεται τάση για αναζήτηση προσφορών, εν τούτοις το βασικότερο κριτήριο επιλογής εξακολουθεί να είναι η ποιότητα.

Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ισχυρό ανταγωνισμό στην κατηγορία βρεφικών πανών, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και ποιότητας, ο οποίος εκδηλώνεται μεταξύ της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας ΜΕΓΑ (παράγει το εμπορικό σήμα Babylino) και των Procter & Gamble και SCA (εισάγουν τα Pampers από Γερμανία και Libero από Σουηδία αντίστοιχα).

Η αγορά διακρίνεται σε δύο βασικές υποκατηγορίες: τις ανοιχτές πάνες, οι οποίες βάσει εκτιμήσεων καταλαμβάνουν το 89,5% του όγκου των πωλήσεων και τις πάνες-βρακάκι, προϊόντα που συγκεντρώνουν το υπόλοιπο 10,5% του συνόλου. Η κυριαρχία των ανοιχτών πανών οφείλεται σε δύο λόγους: α) χρησιμοποιούνται από τη γέννηση του μωρού μέχρι να σταματήσει η χρήση τους, ενώ οι πάνες-βρακάκια χρησιμοποιούνται κυρίως σε μωρά από 1,5 έτους και άνω, κυρίως κατά την περίοδο εκμάθησης της τουαλέτας και β) έχουν ανταγωνιστικότερη τιμή ανά τεμάχιο (εκτός προσφορών).

Η ζήτηση για βρεφικές πάνες επηρεάζεται από την εξέλιξη του αριθμού των γεννήσεων, ενώ οι πάνες ακράτειας σχετίζονται άμεσα με τη γήρανση του πληθυσμού. Οι πωλήσεις των υποσέντονων εξαρτώνται και από τις δύο αυτές πληθυσμιακές παραμέτρους.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top