Ζήτηση και ενοίκια αποθηκευτικών χώρων logistics

Η άνοδος της ζήτησης για υπηρεσίες logistics σε ποσοστό μεγαλύτερο από την υπάρχουσα προσφορά, οδήγησε σε ανάκαμψη της ζήτησης και για αποθηκευτικές εγκαταστάσεις από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές , γεγονός που καθιστά τα βιομηχανικά ακίνητα έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς του real estate. Μάλιστα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εντοπίζεται στην περιοχή του Θριασίου λόγω των επενδύσεων της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Η αγορά πάντως κινείται σε σαφώς πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τα έτη πριν την εκδήλωση της κρίσης, ωστόσο βρίσκεται πλέον σε πορεία βελτίωσης.

Πάντως, η ζήτηση δεν μπορεί να ικανοποιηθεί επαρκώς λόγω της έλλειψης αποθηκών κατηγορίας Α, που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες και απαιτήσεις των ενδιαφερομένων σε ποιότητα και μέγεθος, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια δεν έγιναν πολλές νέες αναπτύξεις εξαιτίας της ύφεσης. Έτσι, η ζήτηση αυξάνεται κυρίως για μικρότερους χώρους, επιφάνειας μικρότερης των 3.000 τ.μ.

Αναφορικά με τη διαχρονική εξέλιξη των τιμών μίσθωσης, πριν την εκδήλωση της ύφεσης είχε παρατηρηθεί σημαντική αύξηση έως τα €6 ανά τ.μ. το μήνα για ακίνητα κατηγορίας Α σε κάποιες περιοχές. Ακολούθως, παρατηρήθηκε πτωτική πορεία έως τα €4 ανά τ.μ. το 2013 και έκτοτε επικρατεί στασιμότητα. Η εταιρεία υπηρεσιών ακινήτων ΝΑΙ Hellas σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει ότι το 2017 τα ενοίκια παρέμειναν σταθερά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αυξήθηκαν οριακά, με τις αποδόσεις να κυμαίνονται μεταξύ 10,5% και 10,75%.  

Αναλυτικά, στις βόρειες περιοχές της Αθήνας τα ενοίκια κυμάνθηκαν από €3 έως €4,5 ανά τ.μ. για τα ακίνητα κατηγορίας Α, ενώ για τα φθηνότερα ακίνητα οι τιμές διαμορφώθηκαν από €1 έως €2,5 ανά τ.μ. Ίδιο εύρος παρατηρήθηκε στη Δυτική Αττική, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τα μισθώματα ήταν χαμηλότερα.

Στη Σίνδο Θεσσαλονίκης οι τιμές της ακριβής κατηγορίας δεν ξεπέρασαν τα €3 ανά τ.μ., ενώ στην κατηγορία Β τα υψηλότερα ενοίκια διαμορφώθηκαν στα €2,5 ανά τ.μ.

logistics warehouse2

Φέτος αναμένεται σημαντική αύξηση συναλλαγών στα βιομηχανικά ακίνητα, καθώς η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον το σχεδιασμό και τις κινήσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και το Θριάσιο Πεδίο, όπου σχεδιάζει επέκταση των αποθηκευτικών της εγκαταστάσεων.

Η αγορά αναμένεται να διατηρηθεί σε ανοδική τροχιά και τα επόμενα χρόνια, λόγω της ανάληψης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ από την Cosco, αλλά και της εξαγοράς της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την ιταλική Trenitalia. Οι εν λόγω όμιλοι θα υλοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις, προκειμένου να αυξήσουν το μέγεθος των εμπορευματικών ροών μέσω της Ελλάδας, γεγονός που θα αυξήσει τις ανάγκες για νέους αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης, αναφέρεται και η επικείμενη έναρξη κατασκευής του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, όπου –όπως ήδη αναφέρθηκε- θα ανεγερθούν 210.000 τ.μ. αποθηκών.

Επίσης, θετικές προοπτικές ενέχει και η σημαντική ανάπτυξη που εμφανίζει το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς πολλές εταιρείες θα σπεύσουν να αλλάξουν τον τρόπο διανομής των προϊόντων τους.

Αναφορικά με την κατανομή των εγκαταστάσεων στην Αττική, το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων βρίσκεται στη δυτική και βόρεια είσοδο της Αθήνας, με τις δύο αυτές περιοχές να συγκεντρώνουν 2 εκ. τ.μ. χώρων logistics (πολλοί από τους οποίους είναι πρώτης κατηγορίας). Μειονέκτημα ωστόσο αποτελεί η προβληματική πρόσβαση και οι ασαφείς χρήσεις γης, με συνέπεια ακόμα και στην ίδια περιοχή να εντοπίζονται ακίνητα οικιστικών, εμπορικών και βιομηχανικών χρήσεων.

Επίσης, η ανατολική είσοδος τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από ανάπτυξη σύγχρονων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, καθώς η λειτουργία του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα προσέλκυσε ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον.

Στη Θεσσαλονίκη, υψηλή συγκέντρωση ακινήτων εντοπίζεται στο βιομηχανικό πάρκο της Σίνδου, στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου και σε τοποθεσίες που προσφέρουν άμεση πρόσβαση στο λιμάνι, καθώς και στις διεθνείς οδικές αρτηρίες Ε79 και Ε75.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top