Ο ρυθμός πωλήσεων ειδών υγιεινής & κρουνοποιίας σε σχέση με την οικοδομική δραστηριότητα & ζήτηση

Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2009, καθώς και τα μέτρα που λήφθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, οδήγησαν στη διαχρονική  πτώση της οικοδόμησης ακινήτων και το σημαντικό περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, με συνέπεια τις μειούμενες πωλήσεις ειδών υγιεινής και κρουνοποιίας.

Η τάση αυτή ήταν έκδηλη μέχρι το 2013, με τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου να χάνουν μεγάλο μέρος του προ ύφεσης κύκλου εργασιών τους. Ακολούθως, τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για τα προϊόντα του κλάδου αρχικά σταθεροποιήθηκε και στη συνέχεια εμφάνισε τις πρώτες ενδείξεις ανόδου, τροφοδοτούμενη κυρίως από τις εργασίες ανακαινίσεων, καθώς τα νοικοκυριά λόγω των μειωμένων εισοδημάτων και της δυσχερούς δανειοδότησης δεν έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε κατασκευές νέων κατοικιών.

Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων ήταν μεγαλύτερος το 2016, καθώς οι δυσχέρειες που προκλήθηκαν από την επιβολή των capital controls τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους σταδιακά ομαλοποιήθηκαν, ενώ οι οικονομικές συνθήκες εμφάνισαν σχετική σταθερότητα, μετά τις απότομες αναταράξεις του 2015.

Αναφορικά με τους κυριότερους παράγοντες ζήτησης, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα την τελευταία δεκαετία επιδεικνύει συνεχή κάμψη, ενώ το 2016 υποχώρησε περαιτέρω κατά 5,5% στις 12.526 άδειες, αριθμός που αντιστοιχούσε σε 10,6 εκ. κυβ.μ. οικοδομικού όγκου (-29%). Έτσι, στα τέλη του προηγούμενου έτους ο αριθμός των αδειών υπολειπόταν του 2006 κατά 85%.

Διαχρονικά, η αγορά κατοικίας διέπεται από σημαντική κάμψη δραστηριότητας, τόσο στην ανέγερση νέων κτισμάτων όσο και στις αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών. Η ύφεση μεταφράζεται σε υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση και ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση λόγω του περιορισμού των στεγαστικών δανείων, των συνεχών αυξήσεων στη φορολόγηση ακινήτων και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, παράμετροι που  έχουν προκαλέσει σταδιακή υποχώρηση των τιμών.

sanitary1

Η διαρκής μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών αποτυπώνει ξεκάθαρα την ύφεση τόσο της κτηματαγοράς, όσο και των άμεσα σχετιζόμενων με την οικοδομή κλάδων. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2016 σημειώθηκε περαιτέρω πτώση κατά 12,6%, στα €1,24 δισ., καθώς ο ΕΝΦΙΑ έχει εντείνει το περιβάλλον αβεβαιότητας. Χαρακτηριστικό είναι ότι συγκριτικά με το 2008, προκύπτει σωρευτική κάμψη της τάξης του 93,5%.

Επιπλέον, το πρώτο εξάμηνο του 2017 η επενδυτική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 8,1% σε ετήσια βάση, σε μόλις €575 εκ.
sanitary2sanitary3

Σημαντικό παράγοντα που προκάλεσε τη διαμόρφωση της αγοράς σε χαμηλότερα επίπεδα τα προηγούμενα έτη αποτέλεσε η υποχώρηση της στεγαστικής πίστης, τομέας που στήριζε τη ζήτηση για ακίνητα πριν την εκδήλωση της ύφεσης. Το 2016 το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων μειώθηκε περαιτέρω για έβδομη συνεχόμενη χρονιά κατά 3,5%, φθάνοντας στα €61,4 δισ., με την καθαρή εκροή περιόδου να διαμορφώνεται σε €2,36 δισ.
sanitary4

Πάντως, θετικές επιδράσεις προκύπτουν για όσες επιχειρήσεις ειδών υγιεινής προμηθεύουν ξενοδοχειακές μονάδες, είτε νέες, είτε υφιστάμενες που υλοποιούν επενδύσεις ανακαίνισης των δωματίων τους. Τα τελευταία χρόνια οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό αυξάνονται διαρκώς, γεγονός που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών επενδυτικών σχημάτων για κατασκευή νέων ξενοδοχείων (ιδίως 4 και 5 αστέρων), επεκτάσεις, αλλά και αναβαθμίσεις των υπαρχόντων υποδομών.
sanitary5

Σύμφωνα με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, στα τέλη του 2016 βρίσκονταν σε λειτουργία 9.730 ξενοδοχεία, τα οποία διέθεταν 407.146 δωμάτια. Όπως φαίνεται από το σχετικό πίνακα, το δυναμικό της χώρας την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 6,8%, ενισχυμένο κατά 619 μονάδες, με τον αριθμό των δωματίων να αυξάνεται σωρευτικά κατά 11,8% (43.000 επιπλέον δωμάτια).


IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top