Η εξέλιξη ζήτησης του κλάδου μακαρονοποιίας

Η οικονομική ύφεση που εκδηλώθηκε από τα τέλη του 2008 επηρέασε αρνητικά πολλούς κλάδους ειδών διατροφής, καθώς οι Έλληνες καταναλωτές, λόγω της υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματός τους , περιόρισαν τις δαπάνες τους ακόμα και για βασικά αγαθά. Αντιθέτως, ο τομέας των ζυμαρικών αποδείχθηκε ανθεκτικός στις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν, με την κατανάλωση μάλιστα να εμφανίζει ανοδική πορεία, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα. Η παράμετρος αυτή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού καταναλωτών, οι οποίοι προσανατολίζονται σε φθηνότερες λύσεις σε περιόδους περιορισμού του εισοδήματος.
Εξάλλου, θετικές παραμέτρους για τη διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα αποτελούν η υψηλή διατροφική αξία των ζυμαρικών, καθώς και το εύκολο μαγείρεμά τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ότι η πολιτική προσφορών και εκπτώσεων που εφαρμόζουν οι βιομηχανίες του κλάδου έχουν διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τους διακινούμενους όγκους, ωστόσο ενίοτε έχουν αρνητική επίδραση στην αξία των πωλήσεων.
Αναφορικά με το 2016, οι συνθήκες στο ευρύτερο λιανικό εμπόριο ειδών διατροφής παρέμειναν αρνητικές λόγω των capital controls και των υψηλών φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων, ενώ ο συντελεστής ΦΠΑ στα μέσα του έτους αυξήθηκε περαιτέρω από το 23% στο 24%.
Το δυσμενές αυτό κλίμα αποτυπώθηκε στην υποχώρηση του κύκλου εργασιών των super market σε ποσοστό 4,5%, σε επίπεδο χαμηλότερο των €10 δισ., με τις περισσότερες κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων να εμφανίζουν μείωση πωλήσεων σε αξία ή/και όγκο. Στα ζυμαρικά, ο όγκος πωλήσεων κατά τη διάρκεια του έτους υποχώρησε κατά 11%, ενώ στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας στο 22,4%, γεγονός που οφείλεται στην κατάρρευση του δικτύου της Μαρινόπουλος, αλλά και στον τιμολογιακό ανταγωνισμό και προσφορές στο χώρο των επώνυμων προϊόντων.
Η πτώση της αγοράς για το προηγούμενο έτος αποτυπώνεται και στην εξέλιξη των εσόδων των μεγάλων βιομηχανιών της χώρας, καθώς και οι 4 κατέγραψαν κάμψη. Θετικό στοιχείο ωστόσο αποτελεί το γεγονός ότι οι 3 από αυτές εμφάνισαν ήπιες απώλειες στον κύκλο εργασιών τους.

macaroni1

Αναλυτικά, τα έσοδα της επικεφαλής του κλάδου Barilla Hellas μειώθηκαν κατά 1,6%, στο επίπεδο των €71,7 εκ., ενώ η Μέλισσα Κίκιζας υπέστη κάμψη 3,4%, στα €56,7 εκ. Ακολούθως, η Eurimac κατέγραψε υποχώρηση 2%, ενώ η Ζυμαρικά Ήλιος είχε τη μεγαλύτερη μείωση με 30,6%.
Όμως παρά την υποχώρηση των εσόδων, τα κέρδη του κλάδου βελτιώθηκαν λόγω της υποχώρησης των τιμών του σιταριού (βασική πρώτη ύλη για τη μακαρονοποιία), γεγονός με θετική επίδραση στο κόστος παραγωγής. Ενδεικτικά, οι συμφωνίες στο θεσσαλικό κάμπο διαμορφώθηκαν στα 16,5-17,5 λεπτά το κιλό, ενώ το προηγούμενο έτος οι προσφερόμενες τιμές είχαν αγγίξει τα 28 λεπτά.
Θετική πτυχή για την αγορά θεωρούνται οι επενδύσεις που διενεργούν οι μεγάλες βιομηχανίες, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά, η Barilla Hellas έχει ήδη ξεκινήσει την εκτέλεση νέου επενδυτικού προγράμματος τριετούς διάρκειας, προϋπολογισμού €5 εκ., με σκοπό την αύξηση της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων και της επέκταση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου με νέες σειρές προϊόντων. Επίσης, η Μέλισσα Κίκιζας τα προηγούμενα έτη υλοποίησε επενδύσεις στο εργοστάσιο στη Λάρισα, οι οποίες αύξησαν σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα και επέτρεψαν την ενδυνάμωση των εξαγωγών.
Συγχρόνως, η Eurimac, έχοντας ειδικευτεί τα προηγούμενα χρόνια στην παραγωγή κωδικών ιδιωτικής ετικέτας, επιχειρεί να επανατοποθετηθεί στην ελληνική αγορά με επώνυμα προϊόντα, επαναλανσάροντας το σήμα ΜΑΚΒΕΛ, κάτι που οδήγησε σε σημαντική αύξηση των διαφημιστικών δαπανών για το 2016. Η εταιρεία το έτος αυτό επένδυσε €3 εκ., εγκαθιστώντας πέμπτη γραμμή παραγωγής, στοχεύοντας να αυξήσει την ετήσια παραγωγή της σε περισσότερους από 60.000 τόνους τα επόμενα δύο χρόνια.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top