Η εξέλιξη ζήτησης του κλάδου αλλαντικών

Η εκδήλωση της ύφεσης στα τέλη του 2008 διέκοψε την ανάπτυξη που εμφάνιζε μέχρι τότε ο εγχώριος κλάδος αλλαντικών, καθώς ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος προσανατόλισε το καταναλωτικό κοινό<  στην αγορά των βασικών κυρίως ειδών διατροφής. Επομένως, από το 2009 και μετά καταγράφηκε υποχώρηση της αγοράς με ήπιους ρυθμούς, οι οποίοι εντάθηκαν μετά την επιβολή των capital controls, όταν και το κλίμα στο ευρύτερο λιανεμπόριο έγινε ιδιαίτερα αρνητικό.
Έτσι, το 2016 η αγορά μειώθηκε κατά 15% σε όγκο και περίπου 11% σε αξία, ενώ μέρος των απωλειών αποδίδεται στη δυσλειτουργία του δικτύου της Μαρινόπουλος, καθώς η τελευταία ήταν σημαντικός πελάτης για μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου. Βάσει εκτιμήσεων της αγοράς, το εν λόγω έτος οι απώλειες διαμορφώθηκαν σε περίπου 4.000 τόνους αλλαντικών.
Η ανακατάταξη που επέφερε στο λιανικό εμπόριο η κατάρρευση του Ομίλου Μαρινόπουλου προκάλεσε και τη σημαντική μείωση που καταγράφηκε στον τομέα των αλλαντικών ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία το 2016 υποχώρησαν κατά 20% σε όγκο και 14% σε αξία.
Οι παραπάνω συνθήκες αποτυπώθηκαν στα οικονομικά αποτελέσματα του κλάδου, με σημαντικές αλλαντοβιομηχανίες να υπόκεινται τα τελευταία χρόνια σε υποχώρηση εσόδων και ζημιογόνα αποτελέσματα.
Ακολούθως, το 2017  η αγορά κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, καθώς –σύμφωνα με έρευνα της IRI στα super market- το πρώτο εννιάμηνο του έτους σημειώθηκε αύξηση 2,1% σε αξία πωλήσεων και 6,9% σε όγκο, με θετικούς παραμέτρους να αποτελούν η στροφή των καταναλωτών σε νέους premium κωδικούς, που προβάλλουν έναν πιο υγιεινό χαρακτήρα, αλλά και η σταδιακή επαναφορά της λειτουργίας του δικτύου Μαρινόπουλου, μετά την εξαγορά από το Σκλαβενίτη. Ωστόσο, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εξακολούθησαν να εμφανίζουν απώλειες, με την κατηγορία να υποχωρεί κατά 3,3% σε αξία και 2,2% σε όγκο, καθώς τα εκτεταμένα προγράμματα προσφορών στα επώνυμα προϊόντα προσελκύουν αρκετούς καταναλωτές.
Πάντως, οι πιέσεις που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην αξία πωλήσεων οφείλονται και:

  • στα έντονα προγράμματα προσφορών που εφαρμόζουν οι βιομηχανίες προκειμένου να συγκρατήσουν την πτώση της ζήτησης. Η πολιτική αυτή υπαγορεύεται από το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του κλάδου, με αρνητικές ωστόσο συνέπειες στα περιθώρια κέρδους
  • στη στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα που βρίσκονται υπό προσφορά

Έτσι, το 2017 η μέση τιμή πώλησης των αλλαντικών στην εγχώρια αγορά εξακολούθησε να πιέζεται.
Βασική πτυχή του ανταγωνισμού –εκτός από τον «πόλεμο τιμών»- εξακολουθεί να αποτελεί η ανάπτυξη premium καινοτόμων κωδικών με γνώμονα το δίπτυχο «ποιότητα-τιμή», ώστε να καλύπτονται πιο άμεσα οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και η στροφή σε πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής. Πλέον, στα ράφια των super market διατίθενται προϊόντα όπως: αλλαντικά χωρίς γλουτένη, με μειωμένο αλάτι, με φρέσκο κρέας, με παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής κ.ά.
Στα πλαίσια αυτά, χρησιμοποιούνται συγκεκριμένες εγχώριες πρώτες ύλες, οι οποίες προβάλλονται ιδιαίτερα ως ένδειξη ανώτερης ποιότητας και επιστροφής στην παράδοση και τον τοπικό χαρακτήρα της παραγωγής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο χοιρινό κρέας «Εν Ελλάδι» ειδικής εκτροφής που εισήγαγε στην αγορά στα τέλη του 2016 η Creta Farm. Οι συγκεκριμένοι χοίροι εκτρέφονται με βάση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και 100% φυτικές τροφές, συστατικά τα οποία βελτιώνουν την υγεία του ζώου και τα διατροφικά χαρακτηριστικά του κρέατος. Αναφέρονται ακόμα η σειρά «Natarele» της εταιρείας Έδεσμα, τα προϊόντα της οποίας δεν περιέχουν συντηρητικά και χημικά πρόσθετα, καθώς και γλουτένη, τα αλλαντικά της Νίκας από φρέσκο κοτόπουλο Ιωαννίνων Νιτσιάκος κ.ά.
Αναφορικά με την ανάπτυξη εξωστρέφειας, οι μεγάλες αλλαντοβιομηχανίες προσπαθούν: α) να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και β) να παραχωρήσουν προς ενοικίαση τις πατέντες τους σε ξένες βιομηχανίες (δικαιώματα εκμετάλλευσης – royalties), τακτική την οποία εφαρμόζει σε αρκετές αγορές η Creta Farm. Η δραστηριότητα στο εξωτερικό επέτρεψε στις ελληνικές επιχειρήσεις να απεμπλακούν από τη ρηχότητα της εγχώριας αγοράς, αντισταθμίζοντας έτσι τις εσωτερικές απώλειες και τροφοδοτώντας την ανάπτυξή τους.
Όσον αφορά το κόστος παραγωγής, η τιμή του χοιρινού κρέατος στη διεθνή αγορά από τα μέσα του 2016 μέχρι και το πρώτο  εξάμηνο του 2017 εμφάνισε ανοδική τάση, για να προκύψει υποχώρηση έκτοτε. Αντιθέτως, η τιμή της γαλοπούλας μειώθηκε.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top