Οι προοπτικές του κλάδου παραγωγής και εμπορίας γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί η ενίσχυση των αγροτών, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητά τους και να μπορέσουν χρηματοδοτήσουν επενδύσεις  σε μηχανήματα και μηχανολογικό εξοπλισμό. Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να σταματήσουν οι καθυστερήσεις των σχεδίων βελτίωσης και να απορροφηθούν έγκαιρα οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την αγροτική ανάπτυξη.
Ούτως ή άλλως, η εκμηχάνιση της ελληνικής γεωργίας διαμορφώνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που υποδεικνύει τα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης που προκύπτουν για τον εξεταζόμενο κλάδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολυεθνικοί οίκοι εξετάζουν το ενδεχόμενο αλλαγής της αντιπροσώπευσης των προϊόντων τους στην Ελλάδα, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος εγχώριων εταιρειών, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει σε ανακατανομή των μεριδίων στην ελληνική αγορά. Η τάση αυτή είναι ήδη έκδηλη τα τελευταία χρόνια, με τις αντιπροσωπείες γνωστών εμπορικών σημάτων –ιδίως στους ελκυστήρες- να «αλλάζουν χέρια» και να διαφοροποιούν την εικόνα του κλάδου.
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται με τη διαμόρφωση της αγοράς σε αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν επίπεδα, τη φειδωλή δανειοδότηση από τις τράπεζες και τις αλλαγές που διενεργούνται στο χάρτη των αντιπροσωπεύσεων, θα οδηγήσουν την αγορά σε λίγα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, τα οποία θα μπορούν να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις σύγχρονης τεχνολογίας.
Μακροχρόνια, η αγορά μπορεί να αναπτυχθεί βάσει των διαρθρωτικών αλλαγών που πρέπει να επέλθουν στο γεωργικό κλάδο, όπως αύξηση του μεγέθους των εκμεταλλεύσεων, δημιουργία αγροτικών Ανωνύμων Εταιρειών, κατάρτιση των παραγωγών σε σύγχρονες διεθνείς πρακτικές κ.λπ.
Τέλος, ο ΣΕΑΜ έχει προτείνει στις αρμόδιες αρχές να επιτραπεί στις εταιρείες του κλάδου να χρηματοδοτήσουν οι ίδιες τους επενδυτές παραγωγούς αναφορικά με την ίδια συμμετοχή τους για αγορά γεωργικών ελκυστήρων, μέσω εκχώρησης της κυριότητας, ώστε να απορροφηθεί κατά το μέγιστο δυνατό το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν έχει γίνει δεκτή.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top