Προβλήματα & μειονεκτήματα του κλάδου διαφήμισης

Η συνολική διαφημιστική δαπάνη υπολείπεται σημαντικά έναντι του προ ύφεσης επιπέδου, καθώς η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών μετά το 2008 προκάλεσε μεγάλες περικοπές  διαφημιστικών κονδυλίων από όλες τις κατηγορίες διαφημιζομένων. Η αγορά τη διετία 2013-2014 εμφάνισε ανάκαμψη λόγω κυρίως του τηλεοπτικού μέσου, ωστόσο το του 2015 σημειώθηκε νέα υποχώρηση εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της χώρας, αλλά και η επιβολή των capital controls.
Η εικόνα που διαγράφεται στο χώρο των ΜΜΕ είναι σαφώς αρνητική, καθώς αρκετοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες και περιοδικά έχουν ήδη βγει εκτός αγοράς. Ειδικότερα, τα έντυπα μέσα χαρακτηρίζονται από διαρκή υποχώρηση της μέσης κυκλοφορίας λόγω τόσο της ύφεσης, όσο και της αυξανόμενης διείσδυσης του internet στο αναγνωστικό κοινό.
Έτσι, ακόμα και μεγάλες και ιστορικές διαφημιστικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ όσες απομένουν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας λόγω της αργής είσπραξης οφειλών από τους διαφημιζόμενους και της δυσχερούς πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση.  
Παράλληλα, πολλές εταιρείες που ήταν εκτεθειμένες στο δημόσιο τομέα επλήγησαν σημαντικά, είτε λόγω ακυρώσεων διαγωνισμών, είτε λόγω εκπρόθεσμων οφειλών.
Οι εταιρείες επικοινωνίας και τα ΜΜΕ, λόγω της ύφεσης και της πίεσης από τους διαφημιζόμενους, συνήθως οδηγούνται στην παροχή εκπτώσεων και στη μειοδοσία αμοιβών, συνθήκες που καθιστούν τη μακροχρόνια βιωσιμότητά τους αμφίβολη και υποβαθμίζουν την ποιότητα του επικοινωνιακού προϊόντος. Έτσι, οι αμοιβές των εταιρειών του κλάδου υποχωρούν σε τομείς όπως οι στρατηγικές και δημιουργικές υπηρεσίες, με τον ανταγωνισμό πλέον να μεταφέρεται από την ποιότητα στην προσφερόμενη τιμή.
Οι τηλεοπτικές διαφημίσεις είχαν καταστεί ιδιαίτερα ακριβές, μετά και την επιβολή του τηλεοπτικού φόρου 20% το 2015.
Ακόμα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα -σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- είναι η απουσία δικλείδων ασφαλείας για τον ευρύτερο χώρο της επικοινωνίας (π.χ. απουσία σαφούς νομοθετικού πλαισίου και οδηγού best practices για διαγωνισμούς κ.λπ.). Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για στρεβλό σύστημα αγοράς τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση επέτεινε την καθοδική πορεία του κλάδου.
Ουσιαστικά, οι διαφημιστικές εταιρείες προσέφευγαν σε υπηρεσίες αγοράς τηλεοπτικού χρόνου, ενώ στη πραγματικότητα δεν αμείβονταν από τον διαφημιζόμενο/πελάτη τους αλλά από τα ΜΜΕ μέσω επιστροφών και year end bonus. Έτσι, τα ΜΜΕ χορηγούσαν εκπτώσεις κατόπιν πιέσεων από διαφημιστικές και διαφημιζόμενους, ώστε να διασφαλίσουν κάποιο επιθυμητό ύψος εσόδων.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top