Ο κλάδος δομικών υλικών στην Ελλάδα

Στον κλάδο των δομικών υλικών δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός παραγωγικών και εμπορικών εταιρειών, οι οποίες διακινούν στην εγχώρια αγορά μεγάλη ποικιλία προϊόντων , όπως οπλισμό σκυροδέματος, προϊόντα αλουμινίου, δομικά πλέγματα, κεραμικά, ασβέστη, κονιάματα, γύψο, σκυρόδεμα, πλακίδια, γυψοσανίδες, μονωτικά κ.ά.
Οι περισσότερες επιχειρήσεις εδρεύουν στις περιφέρειες των δύο μεγάλων αστικών κέντρων. Παρά τη γεωγραφική συγκέντρωση, υπάρχει παρουσία σε όλη την επικράτεια, καθώς οι μικρότερες επιχειρήσεις απευθύνονται σε τοπικές αγορές.
Οι μεγαλύτερες μονάδες του κλάδου, προκειμένου να εξυπηρετήσουν περισσότερες περιοχές, αναπτύσσουν δίκτυα συνεργατών ή λειτουργούν διαφορετικά εργοστάσια παραγωγής, συνήθως σε κοντινή απόσταση από τα αστικά κέντρα.
Αρκετές παραγωγικές εταιρείες δραστηριοποιούνται ταυτόχρονα στο εισαγωγικό εμπόριο, ενώ συνάπτουν συνεργασίες με γνωστούς οίκους του εξωτερικού, αναλαμβάνοντας την αντιπροσώπευση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.
Οι βιομηχανίες δομικών υλικών προμηθεύονται πρώτες ύλες από εγχώριες εξορυκτικές και λατομικές επιχειρήσεις, ή από πολυεθνικές εταιρείες. Συγκεκριμένα, οι τσιμεντοβιομηχανίες συνεργάζονται με λατομεία αδρανών υλικών, ενώ οι βιομηχανίες αλουμινίου με λατομεία βωξίτη, τομέας όπου η χώρα μας αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν των εγχώριων αναγκών.
Οι σημαντικότεροι εγχώριοι τομείς δομικών υλικών είναι ο χάλυβας-σίδηρος, το αλουμίνιο, το τσιμέντο και το σκυρόδεμα. Μικρότερες αγορές αποτελούν τα θερμομονωτικά, τα χρώματα, τα έτοιμα κονιάματα, η κεραμοποιία, η ασβεστοποιία, τα πυρίμαχα και μη πυρίμαχα κεραμικά προϊόντα κ.λπ.
Η ποιότητα των εγχώριων βασικών οικοδομικών υλικών έχει βελτιωθεί σημαντικά μέσω των συνεχών επενδύσεων στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων. Στο σημείο αυτό βοήθησε και η εφαρμογή της Οδηγίας 89/106 από τις επικεφαλής επιχειρήσεις.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top