Ο κλάδος κατεψυγμένων τροφίμων στην Ελλάδα

Ο ευρύτερος κλάδος της παραγωγής κατεψυγμένων τροφίμων απαρτίζεται από πολυάριθμες εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως: τυποποίηση λαχανικών, αλιευμάτων , προϊόντων κρέατος, προϊόντων ζύμης, έτοιμων γευμάτων κ.ά.
Ο κλάδος τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει παρουσιάσει σημαντική ανάπτυξη, επωφελούμενος από: α) την αυξανόμενη ζήτηση που εκδηλώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά για κατεψυγμένα είδη και β) την επενδυτική δραστηριότητα σε υποδομές επεξεργασίας και τυποποίησης, αποθήκευσης, κατάψυξης κ.λπ., γεγονός που επέτρεψε τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των τελικών προϊόντων.
Ο κλάδος απαρτίζεται από ολιγάριθμες βιομηχανίες μεγάλου μεγέθους, οι οποίες παράγουν και διακινούν μέσω εκτεταμένων δικτύων χονδρικής εμπορίας ευρέως αναγνωρίσιμα εμπορικά σήματα, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας κατανάλωσης. Παράλληλα, στην αγορά δραστηριοποιούνται και πολυάριθμες μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με σαφώς μικρότερους όγκους παραγωγής.
Τα προϊόντα του κλάδου απευθύνονται σε πλήθος πελατών, τόσο στην οργανωμένη αγορά της λιανικής (super market, mini market, κρεοπωλεία, ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων κ.ά.), μέσω της οποίας προορίζονται για οικιακή κατανάλωση, όσο και σε επαγγελματίες στους κλάδους της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.), των ξενοδοχείων και των υπηρεσιών catering (αγορά horeca).
Αρκετές επιχειρήσεις κατεψυγμένων τροφίμων δραστηριοποιούνται παράλληλα και στον τομέα της τυποποίησης νωπών προϊόντων. Το γεγονός αυτό είναι αρκετά εμφανές στον τομέα των προϊόντων κρέατος και πουλερικών, οι περισσότερες εταιρείες του οποίου εφοδιάζουν τους λιανέμπορους τόσο με κατεψυγμένα, όσο και με νωπά κρέατα και κοτόπουλα.
Αρκετές εταιρείες εμφανίζουν εξειδίκευση στην κατάψυξη και τυποποίηση μιας συγκεκριμένης κατηγορίας τροφίμων (π.χ. Μπάρμπα Στάθης στα λαχανικά, Καλλιμάνης στα αλιεύματα κ.λπ.). Ωστόσο επισημαίνονται και περιπτώσεις διαφοροποίησης σε περισσότερες κατηγορίες μέσω ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών σε γραμμές τυποποίησης, αποθηκευτικούς χώρους και εγκαταστάσεις ψύξης και συντήρησης (π.χ. τυποποίηση κατεψυγμένων κρεάτων, λαχανικών, αλιευμάτων κ.λπ.).
 Η ζήτηση για κατεψυγμένα τρόφιμα επηρεάζεται κυρίως όπως το διαθέσιμο εισόδημα και την τιμολογιακή πολιτική των εταιρειών, τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών, τον εμπλουτισμό της προϊοντικής βάσης των εταιρειών και τη διαφήμιση.
Αναφορικά με τα τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση, δεν διαπιστώνονται τάσεις εποχικότητας, εξαιρουμένων των αλιευμάτων, η ζήτηση των οποίων αυξάνεται σημαντικά την περίοδο της Σαρακοστής. Αντιθέτως, η ζήτηση από τον τομέα των επαγγελματιών παρουσιάζει εποχικότητα στην εκκίνηση της θερινής περιόδου, όταν και οι παραγγελίες προς τις εταιρείες του κλάδου (κυρίως ξενοδοχειακές μονάδες) αυξάνονται απότομα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η μεγαλύτερη ζήτηση εκδηλώνεται για κατεψυγμένα θαλασσινά (ψάρια και αλιεύματα), λαχανικά, κρέας και προϊόντα κρέατος (όπως τα κρεατοσκευάσματα, είτε προψημένα είτε ελαφρώς ψημένα), αλλά και σφολιατοειδή και ζυμαρικά. Γενικά, η ζήτηση των περισσοτέρων κατηγοριών τροφίμων διαμορφώνεται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα.
Ο ανταγωνισμός στον κλάδο επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα βελτίωσης της ποιότητας και έρευνας & ανάπτυξης νέων κωδικών, καθώς και τιμολόγησης. Επίσης, βασική πτυχή αποτελεί και η κατάρτιση συνεργασιών με χονδρεμπορικά δίκτυα, ώστε να καλυφθούν πιο αποτελεσματικά οι γεωγραφικές αγορές ενδιαφέροντος.
Πάγιο μέρος της στρατηγικής πολλών εταιρειών συνιστούν τα προγράμματα προωθητικών ενεργειών με διαφοροποίηση των συσκευασιών και η γενικότερη επικοινωνία των brands.

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top