Η δομή & τα χαρακτηριστικά του κλάδου προϊόντων φυτοπροστασίας

Ο εγχώριος κλάδος των προϊόντων φυτοπροστασίας χαρακτηρίζεται κυρίως ως εμπορικός, καθώς οι περισσότερες εταιρείες -ελληνικών συμφερόντων- αποτελούν είτε αντιπροσώπους οίκων του εξωτερικού

, είτε απλώς εισαγωγείς γεωργικών φαρμάκων.
Η παραγωγική δραστηριότητα περιορίζεται στις θυγατρικές των πολυεθνικών ομίλων, οι οποίες εισάγουν τις δραστικές ουσίες από τις αντίστοιχες μητρικές εταιρείες και διενεργούν την ανάμιξή τους με άλλα συστατικά στις εγκαταστάσεις τους (στην Ελλάδα δεν διενεργείται παραγωγή δραστικών ουσιών). Στη συνέχεια συσκευάζουν τα σκευάσματα και τα διοχετεύουν σε χονδρεμπορικές εταιρείες του κλάδου.
Στην Ελλάδα λειτουργούν 30 επιχειρήσεις επεξεργασίας ή/και συσκευασίας αγροχημικών, οι οποίες διακινούν τα προϊόντα τους σε εξειδικευμένα καταστήματα αγροτικών εφοδίων, είτε ανεξάρτητα είτε γεωργικών συνεταιρισμών και ενώσεων. Στη συνέχεια, οι μονάδες αυτές προμηθεύουν τους αγρότες προκειμένου οι τελευταίοι να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.
Σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, λειτουργούν 2.500 καταστήματα, κυρίως μικρού μεγέθους, περιλαμβανομένων των συνεταιριστικών ενώσεων. Τα σημεία αυτά πώλησης βρίσκονται κυρίως σε επαρχιακές αγορές, ώστε να εξυπηρετούν αμεσότερα περιοχές με έντονη γεωργική δραστηριότητα.
Οι περισσότερες εταιρείες, εκτός από αγροχημικά, διακινούν και άλλες κατηγορίες γεωργικών εφοδίων, όπως λιπάσματα και πολλαπλασιαστικό υλικό. Οι μεγαλύτερες από αυτές παρέχουν συγχρόνως και υπηρεσίες ενημέρωσης και κατάρτισης των πελατών τους, καθώς και υπηρεσίες εξυπηρέτησης μετά την πώληση. Επίσης, παρουσία στην αγορά έχουν και εταιρείες άλλων κλάδων, οι οποίες συμπληρώνουν το προϊοντικό τους μίγμα με φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της FAOSTAT, η συνολική κατανάλωση δραστικών ουσιών στην ελληνική αγορά το 2015 υπολογίζεται σε περίπου 8.850 τόνους, με το 36% της ποσότητας να προέρχεται από τα εντομοκτόνα, το 24,5% από τα μυκητοκτόνα και το 22,5% από τα ζιζανιοκτόνα.

agrochemicals02

Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, καθώς 4 πολυεθνικές εταιρείες (Bayer, Syngenta, Basf και Dupont) κατέχουν πάνω από τη μισή αξία της αγοράς.
Τα αγροχημικά διακρίνονται σε πρωτότυπα, τα οποία προστατεύονται από πατέντα, και σε γενόσημα, που παράγονται από άλλες εταιρείες μετά τη λήξη ισχύος της πατέντας των αντίστοιχων πρωτότυπων. Τα προϊόντα αυτά κυκλοφορούν στις αγορές με αρκετά χαμηλότερες τιμές.
Στην ελληνική αγορά την τρέχουσα περίοδο κυκλοφορούν 2.711 σκευάσματα βάσει στοιχείων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Τα 596 από αυτά είναι μυκητοκτόνα, τα 421 ζιζανιοκτόνα, τα 403 εντομοκτόνα, ενώ τα υπόλοιπα 1.291 εμπίπτουν σε διάφορες άλλες κατηγορίες (παρασιτοκτόνα, απωθητικά κ.ά.). Τα περισσότερα από αυτά είναι προϊόντα των ευρωπαϊκών πολυεθνικών Bayer, Syngenta και BASF.

agrochemicals03

Κάθε χρόνο κάποια σκευάσματα αποσύρονται βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε.: σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το 2017 αποσύρθηκαν από την αγορά 164 σκευάσματα, ενώ φέτος μέχρι στιγμής 51 προϊόντα. Επίσης, πέρυσι εγκρίθηκε η κυκλοφορία 436 προϊόντων, αριθμός που διαμορφώθηκε σε 174 κατά τους 5 πρώτους μήνες του 2018. Παρατηρείται ότι ο αριθμός των εγκρίσεων το 2016 είχε σημειώσει απότομη άνοδο, μετά από υποχώρηση την προηγούμενη διετία.
Κατά τη διάρκεια του 2017 εγκρίθηκαν συνολικά 121 αντιρρυπαντικά προϊόντα, 71 ζιζανιοκτόνα, 71 εντομοκτόνα  και ακαρεοκτόνα, 64 μυκητοκτόνα, 40 εντομοκτόνα και 32 απωθητικά και προσελκυστικά.

agrochemicals04

Πρόσφατα θεσμοθετήθηκε η κατ’ εξαίρεση περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση αγροχημικών που δεν έχουν αξιολογηθεί και αδειοδοτηθεί τακτικά από τις αρμόδιες αρχές, για μέγιστο χρονικό διάστημα 120 ημερών, για κινδύνους που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλα μέσα.
Η ζήτηση εξαρτάται από παράγοντες που διέπουν τους τομείς των επιμέρους αγροτικών προϊόντων και διαμορφώνουν το γεωργικό εισόδημα, όπως οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, η ακολουθούμενη γεωργική πολιτική σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, οι τιμές διάθεσης των γεωργικών προϊόντων, οι κλιματολογικές συνθήκες και οι επιδοτήσεις.  
Σε περιόδους κατά τις οποίες οι συνεταιρισμοί προσφέρουν αυξημένες τιμές για την αγορά ενός προϊόντος, οι αντίστοιχες εκτάσεις αυξάνονται, καθώς περισσότεροι παραγωγοί στρέφονται στις εν λόγω καλλιέργειες προκειμένου να επωφεληθούν από τις ανατιμήσεις. Αντιθέτως, όταν οι τιμές διανύουν πτωτική πορεία, επηρεάζονται αρνητικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις και συνεπώς η παραγωγή, αφού οι γεωργοί στρέφονται σε άλλους πιο ανταγωνιστικούς τομείς. Έτσι, επηρεάζεται ανάλογα και η ζήτηση για φυτοφάρμακα, λιπάσματα και λοιπά εφόδια.
Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από εποχικότητα, καθώς το 70%-75% του κύκλου εργασιών δημιουργείται κατά το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους, με την περίοδο πίστωσης να εκτείνεται έως τους χειμερινούς μήνες.
Στην αγορά παρατηρείται η πρακτική των παράλληλων εισαγωγών, όπως και στον τομέα των φαρμάκων για ανθρώπινη χρήση, σε αρκετά όμως πιο περιορισμένη κλίμακα (διενεργείται κυρίως από τις πολυεθνικές). Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μέχρι σήμερα έχουν αποτελέσει αντικείμενο παράλληλου εμπορίου 227 σκευάσματα. Τα 57 από αυτά έχουν εισαχθεί από την Ιταλία, τα 56 από την Ισπανία, τα 52 από το Ηνωμένο Βασίλειο και τα υπόλοιπα από άλλες χώρες της Ε.Ε.
Ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται σε θέματα εμπλουτισμού της προϊοντικής βάσης σε περισσότερες καλλιέργειες και marketing (κατάρτιση παραγωγών, συμβουλευτικές υπηρεσίες κ.ά.).

IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top