Ήπια πτώση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων το 2017

Ο εγχώριος κλάδος των προμηθευτών Η/Υ & ειδών τεχνολογίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2017 η πορεία υποχώρησης της αγοράς εξακολούθησε, με σαφή όμως τάση ομαλοποίησης, καθώς η αξία πωλήσεων μειώθηκε κατά 1,5% στα €502 εκ.  

Η αρνητική εικόνα του τελευταίου έτους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets. Αναλυτικά: α) Ο τομέας των Η/Υ υπέστη πτώση 3%, στα €220 εκ. (έναντι σημαντικής υποχώρησης 12,5% το 2015 και 24,2% το 2016), με όλα τα τμήματα της αγοράς να καταγράφουν κάμψη πωλήσεων. β) Στα tablets η αγορά υποχώρησε περαιτέρω κατά 10,7% (έναντι μείωσης 35,7% το 2015 και 27,6% το 2016), έχοντας επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από τη στροφή των Ελλήνων καταναλωτών στα smartphones με μεγάλη οθόνη.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες του κλάδου, σημειώνεται η υποχώρηση της αγοράς των servers κατά 12,8%, στο ύψος των €49 εκ. Επιπλέον, τα συστήματα αποθήκευσης σημείωσαν σημαντική αύξηση 17,4%, στο ύψος των €23 εκ.

Η IDC προβλέπει ότι φέτος η αγορά του εξοπλισμού θα εμφανίσει άνοδο για πρώτη φορά μετά την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών, αυξανόμενη κατά 1,9% στα €511 εκ., γεγονός που θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη του τομέα των Η/Υ.

Αναφορικά με τους επιμέρους τομείς: α) Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 7,5%, στα €236 εκ., με θετικό πρόσημο να εντοπίζεται τόσο στους σταθερούς, όσο και στους φορητούς υπολογιστές. β) Η κατηγορία των tablets προβλέπεται να επανέλθει σε θετικό πρόσημο, με άνοδο 8,4%, μετά τις σημαντικές απώλειες της προηγούμενης τριετίας. γ) Οι servers θα σημειώσουν αύξηση 8,8%, στο ύψος των €54 εκ. δ) Τα συστήματα αποθήκευσης αναμένεται να υποστούν υποχώρηση 4,1%, στα €22 εκ. περίπου.

 

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Ο κλάδος θα αναπτυχθεί εφόσον επικρατήσουν συνθήκες οικονομικής σταθερότητας που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να υλοποιήσουν απρόσκοπτα τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς σε τεχνολογία και μηχανοργάνωση. Επίσης, εκπρόσωποι της αγοράς τίθενται υπέρ της ενίσχυσης του ΠΔΕ, ώστε οι εταιρείες να τονωθούν με νέες δημόσιες προμήθειες. Εξάλλου, η αντιμετώπιση της κρίσης από την Ελληνική Πολιτεία και η εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής προϋποθέτουν τη χρήση της τεχνολογίας για αυτοματοποίηση και εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών σε τομείς όπως τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τα ταμειακά συστήματα, οι ηλεκτρονικές προμήθειες, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.λπ.».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 14 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 το 2016 υποχώρησε κατά 4,8%, στα €634,8 εκ.
•    Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €23,13 εκ., μειωμένα κατά 2,8%, ενώ τα EBT αυξήθηκαν κατά 4,1%, φτάνοντας τα €11 εκ.
•    Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 5,1% και 2,7% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε στο 2,2 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 4 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top