Τόνωση της ζήτησης τα τελευταία χρόνια

Ο εγχώριος κλάδος της χάρτινης συσκευασίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η οικονομική ύφεση που εκδηλώθηκε στα τέλη του 2008 περιόρισε σημαντικά την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, με αρνητικές επιπτώσεις να εντοπίζονται στους περισσότερους επιμέρους τομείς. Επομένως, πτωτική ήταν και η παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου χάρτινης συσκευασίας, τα τελικά προϊόντα του οποίου χρησιμοποιούνται σε αρκετούς τομείς της ελληνικής μεταποίησης.
Αναλυτικά, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγική επίδοση των επιχειρήσεων χάρτινης συσκευασίας μειωνόταν έως και το 2012, όταν και η δραστηριότητα της μεταποίησης υποχωρούσε με σημαντικούς ρυθμούς, αποτυπώνοντας τις συνθήκες φθίνουσας ζήτησης που επικρατούσαν για είδη συσκευασίας. Πάντως, τα τελευταία χρόνια σημειώνεται τάση ανάκαμψης της κατανάλωσης, γεγονός με θετική επίδραση στην παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου. Έτσι, το 2016 εκτιμάται ότι η ζήτηση για τελικά είδη χάρτινης συσκευασίας αυξήθηκε οριακά, γεγονός που συνοδεύτηκε από άνοδο του όγκου  παραγωγής κατά 9,8%. Ακολούθως, το επόμενο έτος σημειώθηκε μικρή υποχώρηση σε ποσοστό 1,6%.
Ο κλάδος αποδείχθηκε σε σημαντικό βαθμό ανθεκτικός απέναντι στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των προηγούμενων ετών, καθώς θετική παράμετρο αποτέλεσε η αυξημένη ζήτηση από τον αγροτικό τομέα λόγω της ενίσχυσης του όγκου εξαγωγών των νωπών οπωροκηπευτικών. Παράλληλα, σημαντικοί κλάδοι – πελάτες της μεταποίησης εμφάνισαν συγκρατημένη υποχώρηση της παραγωγικής τους δραστηριότητας (ή ακόμα και άνοδο), προστατεύοντας έτσι τις συνεργαζόμενες εταιρείες χάρτινης συσκευασίας από μεγαλύτερες απώλειες εσόδων.
Πάντως, αρνητική πτυχή για το 2017 αποτέλεσε η άνοδος των τιμών του χαρτοπολτού τους τελευταίους μήνες του έτους, γεγονός που επιβάρυνε το κόστους παραγωγής. Οι τιμές που προσφέρονται για τον πολτό από μαλακή ξυλεία από τους παραγωγούς της Βόρειας Ευρώπης στις δυτικοευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν σημαντική άνοδο από τον Αύγουστο και μετά, καθώς ο ασυνήθιστα θερμός χειμώνας δυσχέρανε την καλλιέργεια των δέντρων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του πολτού. Συνεπώς, τα αποθέματα τους τελευταίους μήνες δεν μπορούν να αναπληρωθούν εύκολα και η προσφορά είναι αρκετά δυσχερής.

 

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα από τη φετινή χρονιά επανέρχεται σε ανοδική πορεία, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ελληνική μεταποίηση. Το θετικό αυτό momentum –σε περίπτωση που δεν προκύψουν έκτακτες αναταράξεις- θα ευνοήσει τον κλάδο ειδών χάρτινης συσκευασίας, η αξία αγοράς του οποίου την επόμενη διετία αναμένεται να αυξηθεί με ήπιους ρυθμούς».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 62 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 το 2016 διαμορφώθηκε στα €415,17 εκ., εμφανίζοντας άνοδο 8,1% από το προηγούμενο έτος..
•    Τα συνολικά EBITDA ενισχύθηκαν κατά 16%, στο ύψος των €37,58 εκ., ενώ τα EBT αυξήθηκαν σημαντικά κατά 42%, στα €6,84  εκ.
•    Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 8,8% και 2,9% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε στο υψηλό 1,3 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 4 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top