Μείωση της κατανάλωσης κατά 8,7% την περίοδο 2016/17

Ο εγχώριος κλάδος της παραγωγής λιπασμάτων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, οι παραγωγοί τα τελευταία χρόνια προμηθεύονται ολοένα και χαμηλότερες ποσότητες λιπασμάτων –και γενικότερα γεωργικών εφοδίων- καθώς μετά την εκδήλωση της οικονομικής ύφεσης το διαθέσιμο εισόδημά τους έχει περιοριστεί από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως οι φορολογικές επιβαρύνσεις, το υψηλό κόστος παραγωγής (περίοδοι ανοδικών τιμών σε καύσιμα και λιπάσματα), οι περικοπές των επιστροφών ΦΠΑ, οι αυξήσεις στο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος για αγροτική χρήση κ.λπ. Παράλληλα, μεγαλύτερη πτώση στη ζήτηση παρατηρήθηκε μετά την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Παραγωγών & Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), την καλλιεργητική περίοδο Ιούλιος 2016 – Ιούνιος 2017 η εγχώρια κατανάλωση λιπασμάτων μειώθηκε περαιτέρω κατά 8,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στους 667.368 τόνους. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 25 χρόνια, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι καλλιέργειες υπολιπαίνονται σημαντικά. Η πτώση εντοπίζεται και στις λιπαντικές μονάδες των βασικών θρεπτικών στοιχείων: άζωτο, φώσφορο και κάλιο. Αναλυτικά, την περίοδο 2016/17 οι μονάδες αζώτου μειώθηκαν σημαντικά σε ποσοστό 18%, στους 148.898 τόνους. Επίσης, ο φώσφορος υποχώρησε κατά 4,2%, στους 49.990 τόνους, ενώ το κάλιο κατά 8%, στο επίπεδο των 42.223 τόνων. Τα τελευταία 7 χρόνια η κατανάλωση εμφανίζει σωρευτική υποχώρηση της τάξης του 24%, ποσοστό σημαντικό λαμβανομένης υπόψη της σταθερότητας των καλλιεργούμενων εκτάσεων, ενώ σε περίοδο 25ετίας η υποχώρηση υπερβαίνει το 65%. Η τάση συστηματικής υπολίπανσης ενέχει κινδύνους για την ποσότητα και ποιότητα της παραγωγής, καθώς δεν καλύπτονται οι ανάγκες θρέψης των φυτών, προκαλώντας έτσι την παραγωγική υποβάθμιση των εδαφών των αγροτικών περιοχών της χώρας

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Ο κλάδος των λιπασμάτων εμφανίζει περιθώρια σημαντικής ανάπτυξης, γεγονός που σχετίζεται με το υψηλό δυναμικό του αγροτικού τομέα της χώρας, το οποίο προσεγγίζει τα 40 εκ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, η έκταση αυτή μπορεί να τροφοδοτήσει κατανάλωση λιπασμάτων ύψους 1,5 εκ. τόνων το χρόνο. Ωστόσο, προϋπόθεση ώστε ο κλάδος να επανέλθει σε ανοδική τροχιά αποτελεί η ενίσχυση των αγροτών, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητά τους και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος παραγωγής και στις δανειακές τους υποχρεώσεις».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 31επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 υποχώρησε περαιτέρω κατά 4,6% στα €372,43 εκ. 
  • Τα συνολικά EBITDA μειώθηκαν κατά 20%, στα 23,5 εκ., ενώ τα ΕΒΤ υποχώρησαν σε ποσοστό 28,4%, στα €12,9 εκ.   
  • Το περιθώριο EBITDA μειώθηκε στο 6,2%, ενώ το περιθώριο EBT αυξήθηκε στο 2,6%.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε λίγο πάνω από το 1,7 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 5 μηνών, ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για 3,5 μήνες.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top