Παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα η εγχώρια ζήτηση το 2017

Ο εγχώριος κλάδος της παραγωγής χαλυβδοσωλήνων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η οικονομική κρίση και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης προκάλεσαν τη διαχρονική πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της οικοδόμησης κτιρίων. Το γεγονός αυτό είχε σαν συνέπεια τη σημαντική υποχώρηση της ζήτησης για χαλυβδοσωλήνες την τελευταία δεκαετία, ενώ κάποιες επιχειρήσεις με πολυετή παρουσία στην αγορά προχώρησαν σε διακοπή λειτουργίας . Μάλιστα, η επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 και η εφαρμογή του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας έκτοτε, ουσιαστικά «πάγωσαν» την υλοποίηση αρκετών κατασκευαστικών έργων, προκαλώντας αβεβαιότητα τόσο στον κλάδο των κατασκευών, όσο και στους άμεσα σχετιζόμενους κλάδους. Χαρακτηριστικά, το 2017 οι εκταμιεύσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υποχώρησαν περαιτέρω κατά 5,4%, λίγο κάτω από τα €6 δισ. Επομένως, η ευρύτερη κατασκευαστική αγορά παρέμεινε υποτονική, διατηρώντας στη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους σε χαμηλά επίπεδα την εγχώρια κατανάλωση χαλυβδοσωλήνων. Πάντως, τους τελευταίους 3 μήνες παρατηρήθηκε σταθεροποίηση της ζήτησης, με το ΑΕΠ να καταγράφει επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου σε 2% σε ετήσια βάση. Οι παραπάνω αρνητικές συνθήκες και η υποτονική εγχώρια ζήτηση οδήγησαν τις μεγάλες βιομηχανίες του κλάδου στην ανάληψη έργων στο εξωτερικό και στην ανάπτυξη εξαγωγικής δράσης, ώστε να απεξαρτηθούν από την ελληνική αγορά. Επομένως, η εγχώρια παραγωγή χαλυβδοσωλήνων, παρά την ύφεση, έχει διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη Σωληνουργεία Κορίνθου. Τέλος, η πολιτική αντιντάμπινγκ που εφάρμοσε το 2017 η Ε.Ε. προκάλεσε την άνοδο των διεθνών τιμών χάλυβα, γεγονός που αύξησε το κόστος παραγωγής. Οι εγχώριες σωληνουργίες δεν είχαν τη δυνατότητα για άμεση μετακύλιση του επιπλέον κόστους στις τελικές τιμές, με συνέπεια να πιεστούν τα αποτελέσματα και τα περιθώρια κέρδους. Παράλληλα, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις ελλείψεων πρώτων υλών, γεγονός που δυσχέρανε την ομαλή λειτουργία παραγωγής των εταιρειών.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά των κλάδων που σχετίζονται με την οικοδομή και τις κατασκευές σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί η σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών ώστε να ανακάμψει η δημόσια και ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα, τομείς που την τελευταία δεκαετία υπέστησαν σημαντικές απώλειες. Μάλιστα, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθεροποίηση της ζήτησης για προϊόντα χάλυβα που καταγράφηκε στα τέλη του 2017, πρέπει να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις σε έργα που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης, όπως είναι αναβαθμίσεις αεροδρομίων, επεκτάσεις λιμανιών, ανακαινίσεις ξενοδοχείων κ.λπ.».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 14 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 διαμορφώθηκε στα €249,32 εκ., εμφανίζοντας μείωση 15%. 
  • Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 14,5%, στα €23,14 εκ., ενώ σχηματίστηκαν προ φόρων κέρδη €10,5 εκ., έναντι ζημιών το 2015.   
  • Τα περιθώρια EBITDA και EBT βελτιώθηκαν σε 6,7% και 0,7% αντίστοιχα (ο δεύτερος δείκτης τα προηγούμενα χρόνια ήταν αρνητικός).
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε χαμηλή, καταγράφοντας άνοδο σε 0,7 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 6 μηνών, ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για 7 μήνες.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top