Σημαντικές απώλειες σε φούρνους & ζαχαροπλαστεία λόγω της ύφεσης

Ο εγχώριος κλάδος της βιοτεχνικής αρτοποιίας & ζαχαροπλαστικής εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε.. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η οικονομική ύφεση της τελευταίας οκταετίας έχει πλήξει σημαντικά τον κλάδο, καθώς οι καταναλωτές, λόγω της υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματός τους, έχουν περιορίσει τις δαπάνες για διάφορα είδη διατροφής. Μάλιστα, κάμψη παρουσιάζει η κατανάλωση ακόμα και ενός είδους πρώτης ανάγκης όπως το ψωμί, παρά τη σχετικά ανελαστική ζήτηση του εν λόγω τρόφιμου σε περιόδους κάμψης των εισοδημάτων.

Έτσι, η συνολική αξία αγοράς εμφάνισε συνεχή μείωση κατά την περίοδο 2010-2016, με το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης να προέρχεται από τα προϊόντα ζαχαροπλαστικής και τα αρτοσκευάσματα. Επομένως, οι αμιγώς ζαχαροπλαστικές επιχειρήσεις είχαν μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τους φούρνους και τα αρτοζαχαροπλαστεία. Ακολούθως, το 2017 εκτιμάται ότι επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις.  

Στη βιοτεχνική αρτοποιία, ο κύκλος εργασιών αρκετών παραδοσιακών φούρνων κατά τη διάρκεια της ύφεσης υποχώρησε σημαντικά, σε ποσοστό ακόμα και 50%. Όπως ήδη αναφέρθηκε, μεγαλύτερες απώλειες προέκυψαν στα διάφορα αρτοσκευάσματα και στα είδη ζαχαροπλαστικής, ενώ η μείωση στο ψωμί ήταν σαφώς πιο περιορισμένη.

Οι περισσότερες αρτοποιίες είναι ζημιογόνες, καθώς τα αποτελέσματά τους έχουν επιβαρυνθεί από την πτώση των πωλήσεων τα προηγούμενα έτη, αλλά και τη σημαντική αύξηση των λειτουργικών εξόδων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (ΟΕΖΕ), ο κύκλος εργασιών των ζαχαροπλαστείων μετά το 2011 έχει υποχωρήσει σε ποσοστό 30%,  ενώ καταγράφονται και περιπτώσεις επιχειρήσεων που απώλεσαν ακόμα και το 70% των εσόδων τους. Παράλληλα, αρκετά ζαχαροπλαστεία διέκοψαν τις δραστηριότητές τους, ενώ όσα λειτουργούν τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν σε μειώσεις τιμών και περιορισμό της παραγωγής τους. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης, ενώ πολλοί ζαχαροπλάστες εμπλουτίζουν την προϊοντική τους βάση και με άλλα είδη όπως ψωμί και πίτες, προκειμένου να στηρίξουν τα έσοδά τους και να προστατευθούν από μεγαλύτερες απώλειες.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Παράγοντα επιτυχούς λειτουργίας μιας εταιρείας του κλάδου, ιδίως σε περιβάλλον φθίνουσας κατανάλωσης, αποτελεί η επέκταση και διαφοροποίησης της προϊοντικής βάσης με προϊόντα τα οποία θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των καταναλωτών για ποιοτικά προϊόντα, χωρίς όμως να στερούνται ποιότητας, αλλά και πολλαπλές αγορές σε μια στάση. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια αποτελούν η μετατροπή ζαχαροπλαστείων και αρτοζαχαροπλαστεία, αλλά και η δημιουργία coffee corners στους χώρους των αρτοζαχαροπλαστείων».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 100 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 αυξήθηκε κατά 1,9%, στα €170,68 εκ., με τις περισσότερες εταιρείες όμως να εμφανίζουν κάμψη εσόδων.
  • Τα EBITDA μειώθηκαν περαιτέρω κατά 21%, στα €13,45 εκ., ενώ τα ΕΒΤ υποδιπλασιάστηκαν στα €3,88 εκ.
  • Τα περιθώρια EBITDA και EBT μειώθηκαν σε 0,9% και -0,9% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε στο 1,5 προς 1.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top