Τάση σταθεροποίησης στην αγορά μεταλλικών κατασκευών

Ο εγχώριος κλάδος των εκτυπώσεων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η οικονομική ύφεση που επικρατεί στη χώρα από το 2009 οδήγησε στη διαχρονική υποχώρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας και της οικοδόμησης κτιρίων, με συνέπεια η ζήτηση για μεταλλικές κατασκευές την τελευταία οκταετία να περιοριστεί σημαντικά. Πλέον, η δραστηριότητα του εξεταζόμενου κλάδου διαμορφώνεται σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, αν και μετά το 2014 διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης και ανάσχεσης των έντονα πτωτικών ρυθμών των προηγούμενων ετών. Βάσει εκτιμήσεων, από το 2009 έως το 2016 η αγορά εμφάνισε απώλειες μεγαλύτερες του 60%, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο.

Μάλιστα, η επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015 και η εφαρμογή του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας έκτοτε, ουσιαστικά «πάγωσαν» την υλοποίηση αρκετών δημοσίων επενδύσεων, προκαλώντας αβεβαιότητα τόσο στον κλάδο των κατασκευών, όσο και στους άμεσα σχετιζόμενους κλάδους.

Χαρακτηριστικά, το 2017 οι εκταμιεύσεις του ΠΔΕ υποχώρησαν περαιτέρω κατά 5,4%, λίγο κάτω από τα €6 δισ. Επομένως, η ευρύτερη κατασκευαστική αγορά παρέμεινε υποτονική, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την εγχώρια ζήτηση μεταλλικών κατασκευών. Μάλιστα, τα μεγάλα έργα οδοποιίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2016, ενώ μέχρι στιγμής τα νέα έργα έχουν καθυστερήσει σημαντικά.

Η ζήτηση που προέρχεται από την οικοδόμηση εξακολουθεί να είναι χαμηλή. Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα, όπως εκφράζεται με τον αριθμό αδειών, μετά το 2005 εμφάνιζε συνεχή κάμψη έως το 2016, ενώ το επόμενο έτος σημείωσε άνοδο 8,6% στις 13.847 άδειες. Έτσι, την τελευταία δεκαετία καταγράφηκε σωρευτική υποχώρηση 82%, υποδεικνύοντας τη συρρίκνωση που έχει υποστεί η οικοδομή.

Η ύφεση έχει προκαλέσει περιορισμό πόρων στις επιχειρήσεις και αναβολή ή καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων για δημιουργία νέων βιομηχανικών και αποθηκευτικών εγκαταστάσεων. Συνεπώς, ο αριθμός των παραγγελιών μεταλλικών κατασκευών και συναφών έργων για τις εταιρείες του κλάδου έχει μειωθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά των κλάδων που σχετίζονται με τις κατασκευές σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί η σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών ώστε να ανακάμψει η δημόσια και ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα. Επίσης, πρέπει να αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις σε έργα που βρίσκονται σε φάση ωρίμανσης, όπως αναβαθμίσεις αεροδρομίων, επεκτάσεις λιμανιών κ.ά. Στα πλαίσια αυτά, θετικές προοπτικές εντοπίζονται στις κατασκευές που θα υλοποιηθούν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς το μέγεθος του έργου αυτού μπορεί να τροφοδοτήσει σημαντικά την εγχώρια αγορά μεταλλικών κατασκευών».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 54 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 υποχώρησε κατά 19,2%, στα €480,5 εκ., μεταβολή που προήλθε από μεγάλη εταιρεία του κλάδου.
  • Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν περαιτέρω κατά 17,4%, στα €61,7 εκ., ενώ τα ΚΠΦ υποχώρησαν σε ποσοστό  32%, στα €33,5 εκ., λόγω της ακραίας επίδρασης μεγάλης βιομηχανίας.
  • Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 12,5% και 3,8% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση υποχώρησε ελαφρώς στο 0,9 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε μέση περίοδο 5,5 μηνών.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top