Θετική τάση στην εκτύπωση συσκευασιών

Ο εγχώριος κλάδος των εκτυπώσεων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες επηρέασαν όλους τους τομείς της ευρύτερης αγοράς των εκτυπώσεων. Οι μεγαλύτερες απώλειες προέκυψαν στις εκτυπώσεις εφημερίδων και περιοδικών, ενώ μικρότερη κάμψη είχαν τα υλικά συσκευασίας, τα διαφημιστικά έντυπα επιχειρήσεων, τα βιβλία κ.ά. Ωστόσο, από το 2015 παρατηρείται μικρή ανάκαμψη, γεγονός που τροφοδοτείται κυρίως από τις εκτυπώσεις εύκαμπτων ειδών συσκευασίας και την κυτιοποιία.

Αναλυτικά, το τελευταίο έτος συνεχίστηκε η υποχώρηση της κυκλοφορίας τόσο των εφημερίδων, όσο και των περιοδικών με σημαντικούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, το 2017 παρατηρήθηκε μείωση 19,6% στις συνολικές πωλήσεις εφημερίδων, στα 57,61 εκ. φύλλα. Επίσης, οι πωλήσεις περιοδικών μειώθηκαν κατά 15,4% στα 22,73 εκ. τεύχη. Συνεπώς, παρατηρείται διαρκής μείωση της δραστηριότητας των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων γραφικών τεχνών.

Οι εκτυπώσεις ειδών συσκευασίας (κυτιοποιία και διάφορα εύκαμπτα υλικά) έχουν επιδείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, καθώς τα προϊόντα του κλάδου χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία τροφίμων, κλάδο φύσει αμυντικό σε περιόδους ύφεσης. Την τελευταία τετραετία η κατανάλωση υλικών συσκευασίας ανέκαμψε, επομένως τόνωση εμφάνισε και η ζήτηση για εργασίες εκτύπωσης, ιδίως σε εύκαμπτα υλικά, τάση που επικράτησε και το 2017. Θετικές παραμέτρους αποτέλεσαν: α) η αυξημένη ζήτηση από τον αγροτικό τομέα για συσκευασίες νωπών οπωροκηπευτικών, τα οποία εξάγονται στο εξωτερικό και β) η άνοδος των εξαγωγών εύκαμπτης συσκευασίας.

Επίσης, η παραγωγή νέων τίτλων βιβλίων τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι εκτυπωτικές εταιρείες να λαμβάνουν περισσότερες παραγγελίες, αν και συνήθως χαμηλότερου τιράζ σε σχέση με το παρελθόν. Το 2017 παρήχθησαν συνολικά περίπου 7.700 νέοι τίτλοι όλων των κατηγοριών, αριθμός αυξημένος κατά 4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πάντως, το επίπεδο αυτό υπολείπεται σε σχέση με το 2018, όταν και η βιβλιοπαραγωγή είχε βρεθεί στο υψηλότερο ιστορικά επίπεδο των 10.700 νέων τίτλων.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Ο τομέας εκτύπωσης εύκαμπτων συσκευασιών, ιδίως για τρόφιμα, εμφανίζει τις πιο ευοίωνες προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη, λόγω της μεγαλύτερης ανθεκτικότητας σε αρνητικές οικονομικές συνθήκες. Μάλιστα, η ήπια ανάκαμψη που παρατηρήθηκε την τελευταία τριετία στον κλάδο γραφικών τεχνών αποδίδεται κυρίως στο συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς. Πάντως, η τάση για συσκευασίες μικρότερου μεγέθους μετατοπίζει την εστίαση των εκτυπωτικών εταιρειών στο λεγόμενο «δημιουργικό» κομμάτι, καθώς απαιτείται η σχεδίαση και παραγωγή προϊόντων που θα μπορούν να ελκύουν τον καταναλωτή».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 146 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 •σημείωσε μικρή υποχώρηση 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα €283,6 εκ.   
  • Τα ΚΠΤΦΑ εμφάνισαν σταθεροποίηση, καταγράφοντας μικρή υποχώρηση 0,5% στα €22,8 εκ., ενώ τα ΚΠΦ αυξήθηκαν κατά 12,3%, στα €2,84 εκ.
  • Τα περιθώρια EBITDA και EBT μειώθηκαν σε 8,6% και 1,5% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε ελαφρώς στο 1,1 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε μέση περίοδο 6 μηνών.
Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top