Χαμηλή εγχώρια ζήτηση – Η υποχώρηση των διεθνών τιμών το 2016 μειώνει τα έσοδα των βιομηχανιών

Ο εγχώριος κλάδος της παραγωγής βασικών μετάλλων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst,  κατά τη διάρκεια του 2014 και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2015 η ζήτηση σε κάποιους τομείς της αγοράς εμφάνισε ήπια ανάκαμψη λόγω της επανεκκίνησης της κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων, καθώς και της υλοποίησης κάποιων μικρότερων έργων υποδομής. Ωστόσο, η επιβολή των capital controls τον Ιούλιο και η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών έκτοτε «πάγωσαν» την υλοποίηση αρκετών κατασκευαστικών έργων. Επίσης, η εγχώρια ζήτηση που προέρχεται από την ιδιωτική οικοδόμηση εξακολούθησε να είναι υποτονική.
Πάντως, το αρνητικό αυτό περιβάλλον αντισταθμίστηκε για τις εξαγωγικές βιομηχανίες από ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν στις διεθνείς αγορές και κυρίως τις ευρωπαϊκές, ιδίως στο αλουμίνιο, όπου επικράτησαν ανοδικές τιμές κατεργασίας. Αντιθέτως, η εικόνα στην αγορά χάλυβα ήταν αρνητική, με τη φθίνουσα ζήτηση και τις εξαγωγές φθηνών πρώτων υλών και προϊόντων από την Κίνα να προκαλούν πίεση στις διεθνείς τιμές.
Τα τελευταία δύο χρόνια οι αγορές μετάλλων παρέμειναν ασταθείς, με τις τιμές να παρουσιάζουν υψηλή μεταβλητότητα εξαιτίας της ανησυχίας των επενδυτών για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, αλλά και την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στη βαθμιαία αποκλιμάκωση των τιμών από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τάση που εντάθηκε κατά τη διάρκεια του 2016, επηρεάζοντας αρνητικά τα έσοδα των μεταλλοβιομηχανιών.
Ακόμα, σημαντική επιβάρυνση στις εγχώριες επιχειρήσεις προκαλεί το υψηλό ενεργειακό κόστος, λόγω των  αυξήσεων στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος των τελευταίων ετών. Πάντως, τη διετία 2014-2015 το κόστος υποχώρησε λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών των καυσίμων, γεγονός που σε συνδυασμό με δράσεις βελτιστοποίησης των παραγωγικών διαδικασιών βοήθησε στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.  
Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Οι βιομηχανίες μετάλλων πρέπει να εξακολουθήσουν να διοχετεύουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους στο εξωτερικό και να αναζητούν νέες γεωγραφικές αγορές οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί από την ύφεση, καθώς έτσι θα ατσταθμίσουν τις απώλειες από την ελληνική αγορά».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 37 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 24,2%, στα €2,8 δισ., μεταβολή που προήλθε κυρίως από τις 4 μεγαλύτερες βιομηχανίες.
•    Τα ΚΠΤΦΑ το 2015  υπερδιπλασιάστηκαν στα €193,8 εκ., ενώ οι προ φόρων ζημιές περιορίστηκαν απότομα σε μόλις €3,8 εκ.
•    Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ αυξήθηκε στο 3,5%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ παρέμεινε αρνητικό (-2,1%).
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε οριακά στο επίπεδο του 1,1 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε διάστημα 4 μηνών. Συγχρόνως, τα Αποθέματα  διακρατήθηκαν για περίοδο 3,5 μηνών.

Για την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top