Σημαντική η συμμετοχή των ανεξάρτητων δικτύων το 2016

Ο εγχώριος κλάδος των μεσιτών & πρακτόρων ασφαλειών εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2016 αποτέλεσε το πρώτο έτος ανάκαμψης της ασφαλιστικής αγοράς, καθώς μετά από αρκετά χρόνια υποχώρησης η παραγωγή ασφαλίστρων ανέκαμψε, σημειώνοντας αύξηση 4,6%, στα €3,8 δις. Η άνοδος αυτή προήλθε από: την αύξηση της αξίας των ασφαλίστρων ζωής κατά 6%, στα €1,9 δισ. και την αύξηση κατά 3% που παρατηρήθηκε στα ασφάλιστρα κατά ζημιών, στο ύψος των €1,9 δισ.

Σε αυτό το θετικό κλίμα, κυρίαρχη τάση ήταν η αύξηση της ζήτησης προγραμμάτων υγείας, καθώς και ομαδικών συνταξιοδοτικών και επενδυτικών προγραμμάτων.

Το θετικό momentum της αγοράς κατά τη διάρκεια του 2016 όπως ήταν φυσικό επηρέασε και τον τομέα των ανεξάρτητων δικτύων, καθώς σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ, μέσω εταιρειών μεσιτείας και πρακτόρευσης διενεργήθηκε το 59% της παραγωγής ασφαλίστρων. Επίσης, το 29,3% προήλθε από τους ασφαλιστικούς συμβούλους, το 10,8% από απευθείας πωλήσεις, ενώ μόλις το 0,9% μέσω συνεργασιών με τράπεζες.

Αναφορικά με το 2017, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το πρώτο δεκάμηνο, παρατηρήθηκε ηπιότερη άνοδος σε σχέση με πέρυσι, με τη συνολική παραγωγή να αυξάνεται κατά 1,6%, στα €3,15 δισ.

Πάντως, στην αγορά παρατηρούνται πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού από τα τραπεζικά ιδρύματα κατά τη διενέργεια ασφαλιστικών εργασιών, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η προσέγγιση του πελατολογίου γίνεται από δεσπόζουσα θέση ισχύος. Χαρακτηριστικά, αναφέρονται περιπτώσεις εξέτασης αιτημάτων τραπεζικού δανεισμού πελατών με προϋπόθεση τη σύναψη ασφαλιστικής σχέσης με τους τελευταίους, κάτι το οποίο απαγορεύεται ρητά βάσει εγκυκλίου της ΤτΕ.

 

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα του εθνικού συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού συστήματος, σε συνδυασμό με την επιδείνωση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, αναμένεται να ενισχύσουν το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Οι Έλληνες καταναλωτές, προβληματισμένοι από τις διαδοχικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και δύσπιστοι ως προς τη βιωσιμότητα της δημόσιας ασφάλισης, σταδιακά θα στραφούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Για το λόγο αυτό, ήδη διαφαίνεται αύξηση πωλήσεων ασφαλιστήριων συμβολαίων ζωής, συνταξιοδοτικών, νοσηλείας κ.λπ.».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 43 μεσιτικών επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 διαμορφώθηκε σε €83,32 εκ., έχοντας σημειώσει αύξηση 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
•    Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 31,4%, στα €17,7 εκ., ενώ τα ΚΠΦ σημείωσαν άνοδο 12%, στο ύψος των €16,13 εκ.
•    Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν σε 12,2% και 10,2% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε υψηλή, έχοντας βελτιωθεί σε 2,1 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε διάστημα 8 μηνών.

 

Επίσης, η IBHS προχώρησε σε ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων 43 πρακτορειακών επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:


•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 υποχώρησε κατά 7,4%, στα €47,12 εκ.
•    Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν κατά 19%, στα €27,28 εκ., ενώ τα ΚΠΦ σημείωσαν πτώση 21,2%, στο ύψος των €27,5 εκ.
•    Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ του δείγματος αυξήθηκε κατά μια μονάδα στο 20,1%, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης των προ φόρων κερδών μειώθηκε οριακά στο 15%.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε ελαφρώς στο 0,9 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε διάστημα 4 μηνών.

 

Για την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top