Αξιοσημείωτη ενίσχυση της αγοράς το 2017

Ο εγχώριος κλάδος των κατεψυγμένων προϊόντων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2017 το κλίμα στο λιανεμπόριο βελτιώθηκε, με τα έσοδα των super market να αυξάνονται ήπια σε ποσοστό 3% μετά τις απώλειες του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τους δύο τελευταίους μήνες, καθώς μέχρι τότε οι πωλήσεις κινούνταν οριακά ανοδικά.

Σημαντική παράμετρο τόνωσης αποτέλεσε η αγορά τροφίμων & ποτών, ο κύκλος εργασιών της οποίας –σύμφωνα με την IRI- κατέγραψε άνοδο 3,2%, με θετικές τάσεις να εντοπίζονται σε όλες τις υποκατηγορίες. Σε αυτό το ανοδικό momentum, οι πωλήσεις κατεψυγμένων τροφίμων ανέκαμψαν, σημειώνοντας αύξηση κατά 8,4%, η οποία ήταν η μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτικών ειδών.

Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η ευρύτερη αγορά τροφίμων το τελευταίο έτος ευνοήθηκε και από τη σταδιακή επάνοδο του δικτύου της Μαρινόπουλος σε ομαλή λειτουργία, μετά την εξαγορά από τη Σκλαβενίτης.

Οι εταιρείες του κλάδου σε μεγάλο βαθμό εφαρμόζουν προωθητικά προγράμματα, τα οποία αφορούν την ένταξη των προϊόντων τους στις εκπτώσεις των αλυσίδων, τις προσφορές σε ποσότητα (επιπλέον προϊόν στη συσκευασία) και τα κουπόνια με τις μειώσεις τιμών. Η τακτική αυτή στηρίζει τον όγκο πωλήσεων, ενίοτε όμως δεν ευνοεί το ύψος των εσόδων.

Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στους σχετικούς δείκτες τιμών της ΕΛΣΤΑΤ για βασικές κατηγορίες προϊόντων της αγοράς, με τη μέση τιμή στα κατεψυγμένα ψάρια να υποχωρεί το 2017 κατά 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η μείωση στα κατεψυγμένα λαχανικά διαμορφώθηκε σε 0,4%. Αντιθέτως, το επίπεδο τιμών στα κατεψυγμένα θαλασσινά αυξήθηκε σε ποσοστό 0,9%.

Αναφορικά με τη φετινή χρονιά, ήδη το πρώτο δίμηνο τα κατεψυγμένα είδη σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, μεταξύ όλων των κατηγοριών ταχυκίνητων αγαθών, σε αξία και όγκο κατά 4,2% και 7% αντίστοιχα σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η ζήτηση για κατεψυγμένα προϊόντα –και γενικότερα είδη διατροφής- μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω σε περίπτωση που επικρατήσουν σταθερές οικονομικές συνθήκες, οι οποίες θα βελτιώσουν την ψυχολογία των καταναλωτών. Η τάση αυτή ήδη αποτυπώθηκε το 2017 και αναμένεται να επικρατήσει και τη φετινή χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πωλήσεις κατεψυγμένων τροφίμων προβλέπεται να εμφανίσουν σημαντική άνοδο».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 34 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 αυξήθηκε περαιτέρω κατά 3,7%, φτάνοντας στα €514,4 εκ.
  • Τα συνολικά EBITDA ενισχύθηκαν κατά 11%, στα €50 εκ., ενώ τα EBT αυξήθηκαν κατά 15,2%, στα €22 εκ.
  • Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 7,6% και 3,2% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε στο υψηλό 2,3 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 3 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top