Περαιτέρω πτώση της αγοράς το 2016

Ο εγχώριος κλάδος της χονδρικής εμπορίας ειδών αυτοματισμού γραφείου (fax, φωτοτυπικά, πολυμηχανήματα) εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2016 η αγορά συνέχισε την πτωτική της πορεία με επιταχυνόμενους ρυθμούς, καθώς πολλές εταιρείες διαθέτουν μικρότερους προϋπολογισμούς για την αναβάθμιση ή αντικατάσταση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού και γενικότερα για την υλοποίηση έργων ΙΤ. Μάλιστα, σύμφωνα με την Infosource το πρώτο εξάμηνο ο τομέας των πολυλειτουργικών εκτυπωτών (MFPs) εμφάνισε σημαντική μείωση 12% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίστηκαν στην αγορά των έγχρωμων Α4 πολυλειτουργικών εκτυπωτών, όπου οι πωληθείσες μονάδες υποχώρησαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.

Η Canon κατατάχθηκε στην πρώτη θέση στο σύνολο των πολυλειτουργικών μηχανημάτων με μερίδιο 22,2%, καταγράφοντας αύξηση 3 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε αντίθεση με τη γενικότερη υποχώρηση του κλάδου. Αναφορικά με την αγορά των έγχρωμων Α3 πολυλειτουργικών εκτυπωτών, η Xerox διατηρήθηκε στην πρώτη θέση με ποσοστό 27,2%, έναντι 24,8% το προηγούμενο έτος.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν τους δημόσιους φορείς με πολυμηχανήματα, fax και λοιπά προϊόντα αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω των καθυστερημένων πληρωμών, ενώ προβληματική είναι και η είσπραξη των οφειλών από τις ιδιωτικές εταιρείες, γεγονός που συνεπάγεται υψηλό πιστωτικό κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Ο κλάδος θα αναπτυχθεί εφόσον επικρατήσουν συνθήκες οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να υλοποιήσουν απρόσκοπτα τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς στον τομέα της τεχνολογίας και μηχανοργάνωσης».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 23 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 υποχώρησε περαιτέρω κατά 3,7%, στα €174,9 εκ.
•    Τα ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκαν στα €19,41 εκ., έχοντας αυξηθεί κατά 57,3% από το 2014, ενώ τα ΚΠΦ τριπλασιάστηκαν, φτάνοντας στα €18 εκ.
•    Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ μειώθηκε κατά 2 μονάδες στο 6,8%, ενώ το μέσο περιθώριο ΚΠΦ υποχώρησε στο 4,4%, από 7,2% την προηγούμενη χρήση.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε στο επίπεδο του 0,9 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν στους 4 μήνες, ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για περίοδο 2 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top