Σταθερότητα του όγκου παραγωγής το 2017

Ο εγχώριος κλάδος των πουλερικών εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η εγχώρια κατανάλωση πουλερικών επιδεικνύει ανθεκτικότητα στην οικονομική ύφεση , καθώς οι καταναλωτές υποκαθιστούν τις υπόλοιπες κατηγορίες με κρέας πουλερικών, το οποίο αποτελεί διαχρονικά σαφώς φθηνότερη επιλογή. Παράλληλα, το κοτόπουλο θεωρείται πιο υγιεινό είδος διατροφής σε σχέση με το χοιρινό, βοδινό και αιγοπρόβειο κρέας. Οι δύο αυτές παράμετροι μεταφράζονται σε υψηλά επίπεδα ζήτησης και επομένως εγχώριας παραγωγής.. 
Πάντως, η ανοδική τάση της κατανάλωσης δεν αποτυπώνεται πλήρως στον εγχώριο κλάδο, καθώς η παραγωγική επίδοση των πτηνοτροφικών μονάδων σε προηγούμενα χρόνια εμφάνισε αυξομειώσεις λόγω της επιβάρυνσης από τη σημαντική άνοδο της τιμής των ζωοτροφών, ιδίως τη διετία 2011-2012. Η τάση αυτή οδήγησε σε μείωση του ποσοστού αυτάρκειας και εισαγωγές κατεψυγμένων κοτόπουλων, ιδίως από βαλκανικές χώρες, τα οποία πολλές φορές διακινούνται ως ελληνικής προέλευσης.
Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το κόστος των ζωοτροφών υποχώρησε, γεγονός που σε συνδυασμό με την υψηλή ζήτηση επέτρεψε σε σημαντικές εταιρείες του κλάδου να αυξήσουν τους όγκους παραγωγής τους. Συγκεκριμένα, η Eurostat εκτιμάει ότι το 2017 η εγχώρια παραγωγή πουλερικών αυξήθηκε οριακά κατά 0,8% στους 214.300 τόνους, ποσότητα που μεταφράστηκε σε 127,4 εκ. σφαγιασθέντα κοτόπουλα.
Πάντως, παρά τα σημαντικά επίπεδα παραγωγής του κλάδου, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα που απορρέουν από τα δάνεια που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών το 2006, τα οποία αποπληρώνονται δυσχερώς ακόμα και την τρέχουσα περίοδο. Ακολούθως, όπως ήδη αναφέρθηκε, η κρίση στην αγορά των δημητριακών αύξησε απότομα το κόστος παραγωγής, ενώ η οικονομική ύφεση της τελευταίας εξαετίας συνοδεύτηκε από υποχώρηση των τιμών διάθεσης.
Οι παραπάνω συνθήκες προκάλεσαν σε πολλές μονάδες αυξημένες υποχρεώσεις, ζημιογόνα αποτελέσματα και υποχώρηση εσόδων, με συνέπεια αρκετές από αυτές τα προηγούμενα χρόνια να κλείσουν ή να ενταχθούν στον πτωχευτικό κώδικα.


Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η κατανάλωση κρέατος πουλερικών αναδεικνύεται ως η πλέον ανθεκτική κατηγορία, καθώς η φθηνότερη τιμή των προϊόντων και η εικόνα ως πιο υγιεινή διατροφική επιλογή το καθιστά πιο ελκυστικό στον καταναλωτή. Εξάλλου, τα πουλερικά χρησιμοποιούνται από τα super market ως μέσο προσέλκυσης των καταναλωτών μέσω συχνών προσφορών. Ωστόσο, οι καταναλωτές –στην προσπάθειά τους για εξοικονόμηση χρηματικών πόρων- στρέφονται εν μέρει σε φθηνότερα κοτόπουλα που εισάγονται από τρίτες χώρες, εις βάρος της ελληνικής παραγωγής».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 25 επιχειρήσεων κρεατοπαραγωγής. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•   Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 διαμορφώθηκε στα €744,1 εκ. (+6,7% σε σχέση με το 2015)..
•   Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 17,3%, πάνω από τα €30 εκ. Τα EBT ενισχύθηκαν κατά 22,5%, στα €8,31 εκ.
•   Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 5,8% και 1% αντίστοιχα.
•   Η μόχλευση βελτιώθηκε στο 1 προς 1.
•   Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν στους 3,5 μήνες.

 

Επίσης, στη μελέτη έγινε χρηματοοικονομική ανάλυση σε δείγμα 14 εταιρειών παραγωγής αυγών:

•   Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 υποχώρησε περαιτέρω κατά 1,5%, στα €81,85 εκ.
•   Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €6,15 εκ., έναντι €1,06 εκ. το 2015, ενώ οι προ φόρων ζημιές βελτιώθηκαν στα €4,22 εκ.
•   Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 5,6% και 0% αντίστοιχα.
•   Η μόχλευση επιδεινώθηκε σε 4,5 προς 1.
•   Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 6 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top