Περαιτέρω υποχώρηση της ζήτησης και του αριθμού των παραγωγών για το 2015

Ο εγχώριος κλάδος των βιολογικών προϊόντων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, οι λιανικές πωλήσεις του κλάδου τα τελευταία χρόνια υποχωρούν, καθώς η παρατεταμένη διάρκεια της ύφεσης έχει δυσμενή επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα και την ψυχολογία των καταναλωτών. Οι ρυθμοί υποχώρησης εντάθηκαν από το 2015, με την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, την επιβολή των capital controls και την κλιμάκωση της φορολόγησης να μειώνουν περαιτέρω τη ζήτηση ακόμα και για πρώτης ανάγκης αγαθά.

Αναλυτικά, η μετάταξη πολλών ειδών διατροφής το καλοκαίρι του 2015 από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23% και ακολούθως η αύξηση του συντελεστή στο 24% από 1.6.2016 συρρίκνωσε την αγοραστική δύναμη και μείωσε σε μεγαλύτερο βαθμό την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, από τη στιγμή μάλιστα που είναι αρκετά ακριβότερα από τα συμβατικά τρόφιμα.

Έτσι, το βασικό μοτίβο καταναλωτικής συμπεριφοράς που διαμορφώνεται την τρέχουσα περίοδο αφορά: α) στη στροφή σε φθηνότερες διατροφικές λύσεις, παρά την υψηλότερη διατροφική αξία των βιολογικών προϊόντων και β) στη μετακίνηση των προτιμήσεων από τα συσκευασμένα βιολογικά προϊόντα σε χύμα ποσότητες που διατίθενται σε χαμηλότερες τιμές.

Παράλληλα, εταιρείες που προωθούν επώνυμους βιολογικούς κωδικούς το 2015 υπέστησαν κάμψη των μεριδίων αγοράς τους λόγω ανταγωνιστικών πιέσεων από τον τομέα της ιδιωτικής ετικέτας, αλλά και της εμφάνισης νέων εμπορικών σημάτων από μικρότερες εταιρείες στα δίκτυα των εξειδικευμένων καταστημάτων.

Η φθίνουσα ζήτηση ανάγκασε πολλούς παραγωγούς να εξέλθουν από τη βιολογική παραγωγική διαδικασία, γεγονός που αποτυπώνεται στη διαχρονική υποχώρηση του αριθμού τους από περισσότερους από 23.400 το 2012 σε περίπου 19.600 στο τέλος του 2015. Παράλληλα, επισημαίνεται η διακοπή λειτουργίας και πολλών εξειδικευμένων καταστημάτων λιανικής.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η εγχώρια παραγωγή βιολογικών προϊόντων ενέχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, δεδομένου ότι η αξία αγοράς είναι ακόμα μικρού μεγέθους, ενώ μεγάλο μέρος της εγχώριας ζήτησης καλύπτεται από εισαγωγές. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για να αυξηθεί η κατανάλωση ελληνικών προϊόντων αποτελεί η προσφορά ελκυστικών τιμών (στο μέτρο του δυνατού) και η επέκταση της παρουσίας στα σημεία λιανικής πώλησης».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 26 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 2,9%, στα €85,24 εκ.
  • Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 15%, στα €4,62 εκ. Επίσης, οι προ φόρων ζημιές περιορίστηκαν στα €0,84 εκ., από €2 εκ. το 2014
  • Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 6,9% και 0,8% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο, σημειώνοντας μικρή άνοδο στο 1,7 προς 1.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

Λεωφόρος Βουλιαγμένης 18 Γλυφάδα

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top