Ήπια άνοδος της διαφημιστικής δαπάνης το 2017

Ο εγχώριος κλάδος της διαφήμισης εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η τάση της αγοράς το 2017 εξακολούθησε να είναι ήπια ανοδική, με το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης να αυξάνεται κατά 2% περίπου, μεταβολή προερχόμενη από το τηλεοπτικό μέσο, τη στιγμή που οι απώλειες σε εφημερίδες και περιοδικά συνεχίστηκαν.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, το διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου η διαφήμιση στην τηλεόραση εμφάνισε αύξηση 12% σε ετήσια βάση, γεγονός που αποτυπώνει –μεταξύ άλλων- την επανεπένδυση μέχρι ενός βαθμού των ποσών που εξοικονομήθηκαν από την κατάργηση του αγγελιόσημου στην τηλεοπτική διαφήμιση.

Οι προοπτικές μάλιστα είναι θετικές και για το άμεσο μέλλον, καθώς ο φόρος τηλεοπτικής διαφήμισης από 1.4.2018 μειώθηκε από 20% σε 5%, για διαφημίσεις που θα προβάλλονται μόνο από τα κανάλια που θα λάβουν άδεια λειτουργίας στο πλαίσιο της νέας αδειοδοτικής διαδικασίας.

Αναφορικά με τα έντυπα μέσα, το 2017 παρατηρήθηκε περαιτέρω μείωση 19,6% στις συνολικές πωλήσεις εφημερίδων, στα 57,61 εκ. φύλλα, ενώ οι πωλήσεις περιοδικών μειώθηκαν κατά 15,4% στα 22,73 εκ. τεύχη. 

Πάντως, στην αγορά επικρατεί προβληματισμός σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο της απευθείας τιμολόγησης (Ν.4279/2014), το οποίο αν και έχει ψηφιστεί από τον Αύγουστο του 2014, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς η έναρξη ισχύος του έχει αναβληθεί περισσότερες από μια φορές λόγω αντιδράσεων από την ΕΔΕΕ και των προκυπτουσών δυσκολιών. Βάσει της τελευταίας αναβολής, η απευθείας τιμολόγηση έπρεπε να ισχύσει από 1.2.2018, όμως σύμφωνα με πληροφορίες από την αγορά, η συντριπτική πλειοψηφία των τιμολογήσεων γίνεται ακόμα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Επίσης, σύμφωνα με το Ν. 4487/2017, από τις αρχές του 2018 θα έπρεπε να λειτουργεί και η πλατφόρμα διάθεσης του τηλεοπτικού χρόνου, ενώ ταυτόχρονα θα ίσχυε και η απευθείας τιμολόγηση, κάτι που ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον κύριο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η αρνητική οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με τη συνεχή τεχνολογική ανάπτυξη, έχουν ήδη στρέψει το ενδιαφέρον διαφημιστών και διαφημιζόμενων από τα παραδοσιακά στα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας και κυρίως το διαδίκτυο και την κινητή τηλεφωνία. Συνεπώς, αναμένεται να ευνοηθούν οι διαφημιστικές εταιρείες που θα επενδύσουν σε τεχνολογίες ψηφιακής / διαδραστικής διαφήμισης. Εξάλλου, σε διεθνές επίπεδο ήδη οι διαδικτυακές διαφημίσεις παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης έναντι των συμβατικών».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 72 διαφημιστικών επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 σημείωσε κατέγραψε αύξηση 14,4% στα €311,15 εκ.
•    Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €10 εκ., έναντι €5,5 εκ. το 2015, ενώ τα ΕΒΤ υπερδιπλασιάστηκαν στα €7,56 εκ.
•    Τα περιθώρια EBITDA και EBT υποχώρησαν σε 3,5% και 2,1% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε στο 4 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 6 μηνών.

 Επίσης, στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 20 media shops, με τα βασικά συμπεράσματα να συνοψίζονται στα ακόλουθα:

•    O συνολικός Κύκλος Εργασιών το 2016 αυξήθηκε κατά 12,5%, στα €227,88 εκ.
•    Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 20,5%, στα €3,6 εκ., ενώ τα ΕΒΤ μειώθηκαν κατά 6,4%, στο ύψος των €3,24 εκ.
•    Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 1,8% και 1,7% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε στο 16 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 6 μηνών.

 

 Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top