Μείωση ζήτησης στο catering γάμων, ανοδική τάση στο catering συνεδρίων και στο αεροπορικό catering

Ο εγχώριος κλάδος catering εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε.. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η οικονομική ύφεση επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση υπηρεσιών catering δεξιώσεων, καθώς οι εταιρείες περιόρισαν τα κονδύλια που διαθέτουν για εκδηλώσεις συνεστιάσεων, προώθησης, διαφήμισης, workshops κ.λπ. Παράλληλα, το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών μειώθηκε σημαντικά, οδηγώντας σε συγκράτηση των δαπανών για δεξιώσεις γάμων και βαφτίσεων.
Αναλυτικά, την τελευταία δεκαετία οι γάμοι καταγράφουν σωρευτική υποχώρηση 19%, εμφανίζοντας πάντως ενδιάμεσες αυξομειώσεις, καθώς τα δίσεκτα έτη διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι, το 2016 σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση στις 49.632 τελετές, αριθμός μειωμένος κατά 7,5% έναντι του 2015. Παράλληλα, αρκετά ζευγάρια οδηγούνται στη λύση του πολιτικού γάμου, προκειμένου να περικόψουν σημαντικά έξοδα. Ο αριθμός των γάμων συνοδεύεται από χαμηλότερο επίπεδο δαπανών catering και αριθμό καλεσμένων ανά δεξίωση, εξαιτίας της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Επίσης, κάμψη καταγράφει και η ζήτηση για catering βαφτίσεων, καθώς οι γεννήσεις από το 2008 έως το 2016 μειώθηκαν κατά 21,5%.
Ωστόσο, θετικές τάσεις καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στο catering συνεδρίων. Ο συνεδριακός τουρισμός, μετά τη μεγάλη πτώση προηγούμενων ετών, πλέον ενισχύεται λόγω της βελτίωσης της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, γεγονός με θετικές επιπτώσεις και στους άμεσα σχετιζόμενους κλάδους. Σύμφωνα με τον HAPCO, ο αριθμός των συνεδρίων το 2016 αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι τάσεις εξακολουθούν να είναι ανοδικές και για την περίοδο 2017-2020.
Το επίπεδο της επιβατικής κίνησης των αεροδρομίων επηρεάζει άμεσα την αγορά του αεροπορικού catering. Μετά το 2013 οι πτήσεις των αεροσκαφών στα ελληνικά αεροδρόμια αυξάνονται διαρκώς, λόγω της σημαντικής ανόδου της εισερχόμενης τουριστικής κίνησης. Αρκετές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν περισσότερες πτήσεις προς τη χώρα μας, ενισχύοντας τα έσοδα των επιχειρήσεων με παρουσία στο in-flight catering και την εκμετάλλευση κυλικείων στα αεροδρόμια. Έτσι, το 2017 ο συνολικός αριθμός πτήσεων αυξήθηκε περαιτέρω κατά 2,7%, στα 482.410 αεροσκάφη, με τη σωρευτική άνοδο της τελευταίας πενταετίας να διαμορφώνεται σε 28,5%.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η νέα επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών που προέκυψε μετά την επιβολή των capital controls δεν δημιουργεί αισιοδοξία για τόνωση της ζήτησης για υπηρεσίες catering δεξιώσεων, τόσο από ιδιώτες, όσο και από επιχειρήσεις. Αντιθέτως, το κλίμα είναι σαφώς θετικό για το αεροπορικό catering, καθώς η κίνηση στα αεροδρόμια το 2018 αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω. Το γεγονός αυτό ήδη αποτυπώθηκε στη σημαντική αύξηση των προκρατήσεων από όλες τις κύριες χώρες προέλευσης τουριστών τους πρώτους μήνες του 2018».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 29 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 αυξήθηκε κατά 17,7%, στα €243,68 εκ., λόγω κυρίως ορισμένων επιχειρήσεων μεγάλου μεγέθους. 
  • Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα €29,73 εκ., καταγράφοντας αύξηση 86% συγκριτικά με το 2015, ενώ τα EBT άγγιξαν τα €20 εκ., από €5 εκ. την προηγούμενη χρήση.
  • Τα περιθώρια EBITDA και EBT αυξήθηκαν σε 6% και 0,7% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε ελαφρώς στο 1,3 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 2 μηνών.

 Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top