Περαιτέρω ενίσχυση της τουριστικής κίνησης το 2016 – Προβλέψεις για νέα άνοδο και τη φετινή χρονιά

Ο εγχώριος κλάδος των τουριστικών πρακτορείων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2017 ο ελληνικός τουρισμός κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα αφίξεων και εισπράξεων, με θετικές παραμέτρους να αποτελούν οι ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας σε ανταγωνιστικούς μεσογειακούς προορισμούς. Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του έτους καταγράφηκε περαιτέρω άνοδος των διεθνών αφίξεων κατά 9,7%, στους 27,2 εκ. ταξιδιώτες, ενώ οι εισπράξεις επανήλθαν σε θετική τροχιά, έχοντας αυξηθεί σε ποσοστό 11,4%, στα €14,2 δισ. Τα περισσότερα τουριστικά γραφεία της χώρας επωφελήθηκαν από την ανοδική αυτή τάση, βελτιώνοντας τους κύκλους εργασιών τους.  
Ωστόσο, αρνητικό στοιχείο αποτέλεσε η οριακή άνοδος της κατά κεφαλή δαπάνης κατά 1,5%, στα €522 για το 2017, επίπεδο αρκετά χαμηλότερο από το 2008 (€730).  
Οι αλλοδαποί τουρίστες που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω οργανωμένων ταξιδιών την τελευταία διετία έχουν καταγράψει αξιοσημείωτη άνοδο. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το 2017 ο αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά κατά 15,3%, στα 10 εκ. τουρίστες, με το ρυθμό ανόδου των μεμονωμένων τουριστών να είναι αρκετά χαμηλότερος (+4%).
Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-2017 οι τουρίστες που ταξιδεύουν μέσω πρακτορείων υπερδιπλασιάστηκαν, εμφανίζοντας σωρευτική αύξηση 122%, με τους μεμονωμένους ταξιδιώτες να αυξάνονται κατά 69%. Επομένως, το ποσοστό συμμετοχής της τουριστικής κίνησης των πρακτορείων ενισχύθηκε από 27% το 2011 σε 33% το 2017.
Επίσης, το 2017 τα έσοδα των οργανωμένων ταξιδιών, μετά από τριετή υποχώρηση, σημείωσαν απότομη άνοδο 20,5%, ξεπερνώντας ελαφρώς τα €5 δισ., με το αντίστοιχο μέγεθος των μεμονωμένων τουριστών να αυξάνεται κατά 6,2%.
Οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα μέσω πρακτορείων εμφανίζουν διαχρονικά υψηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη σε σχέση με τους μεμονωμένους ταξιδιώτες. Έτσι, το 2017 το εν λόγω μέγεθος στον τομέα των πρακτορείων διαμορφώθηκε στα €510,3, αυξημένο κατά 4,5% έναντι του προηγούμενου έτους , ενώ οι «ανεξάρτητοι» τουρίστες δαπάνησαν κατά μέσο όρο €472,6, ποσό αυξημένο κατά 2,2%.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Οι φορείς του τουριστικού κλάδου εκτιμούν ότι το τρέχον έτος η αγορά θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, καθώς οι προκρατήσεις ήδη εμφανίζουν αύξηση 10% κατά μέσο όρο. Η διαφαινόμενη αυτή τάση τροφοδοτείται από την ικανοποιητική πορεία που έχουν οι οικονομίες βασικών χωρών προέλευσης τουριστών (ευρωζώνη, Κεντρική Ευρώπη, Βαλκάνια), γεγονός που αποτυπώνεται και στην ανοδική τάση των δεικτών καταναλωτικών εμπιστοσύνης. Οι συνθήκες αυτές υποδεικνύουν προοπτικές για τη διατήρηση της ισχυρής ζήτησης και στο άμεσο μέλλον».

 

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 257 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 διαμορφώθηκε σε €908,4 εκ., έχοντας αυξηθεί κατά 3,7% σε σχέση με το 2015.
•    Τα EBITDA μειώθηκαν κατά 24,6% στα €25,2 εκ., ενώ τα EBT υποχώρησαν σε ποσοστό 41,6%, στο επίπεδο των €12 εκ.
•    Τα περιθώριο EBITDA και EBT υποχώρησαν σε 3,9% και 1,5% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε σε 2,4 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 3,5 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top