Ήπια πτώση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων το 2017

Ο εγχώριος κλάδος της αλλαντοποιίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2017  η αγορά κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά, καθώς –σύμφωνα με έρευνα της IRI στα super market- το πρώτο εννιάμηνο του έτους σημειώθηκε αύξηση 2,1% σε αξία πωλήσεων και 6,9% σε όγκο, με θετικούς παραμέτρους να αποτελούν η στροφή των καταναλωτών σε νέους premium κωδικούς, αλλά και η σταδιακή επαναφορά της λειτουργίας του δικτύου Μαρινόπουλου, μετά την εξαγορά από το Σκλαβενίτη. Ωστόσο, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας εξακολούθησαν να εμφανίζουν απώλειες, με την κατηγορία να υποχωρεί κατά 3,3% σε αξία και 2,2% σε όγκο, καθώς τα εκτεταμένα προγράμματα προσφορών στα επώνυμα προϊόντα προσελκύουν αρκετούς καταναλωτές.
Πάντως, οι πιέσεις που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην αξία πωλήσεων οφείλονται και: α) στα έντονα προγράμματα προσφορών που εφαρμόζουν οι βιομηχανίες προκειμένου να συγκρατήσουν την πτώση της ζήτησης, πολιτική που υπαγορεύεται από το άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον του κλάδου, με αρνητικές ωστόσο συνέπειες στα περιθώρια κέρδους, β) στη στροφή των καταναλωτών σε προϊόντα που βρίσκονται υπό προσφορά. Έτσι, το 2017 η μέση τιμή πώλησης των αλλαντικών στην εγχώρια αγορά εξακολούθησε να πιέζεται.
Βασική πτυχή του ανταγωνισμού –εκτός από τον «πόλεμο τιμών»- εξακολουθεί να αποτελεί η ανάπτυξη premium καινοτόμων κωδικών με γνώμονα το δίπτυχο «ποιότητα-τιμή», ώστε να καλύπτονται πιο άμεσα οι μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες και η στροφή σε πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής. Πλέον, στα ράφια των super market διατίθενται προϊόντα όπως: αλλαντικά χωρίς γλουτένη, με μειωμένο αλάτι, με φρέσκο κρέας, με παραδοσιακές τεχνικές παραγωγής κ.ά.
Αναφορικά με την ανάπτυξη εξωστρέφειας, οι μεγάλες αλλαντοβιομηχανίες προσπαθούν: α) να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και β) να παραχωρήσουν προς ενοικίαση τις πατέντες τους σε ξένες βιομηχανίες (δικαιώματα εκμετάλλευσης – royalties). Η δραστηριότητα στο εξωτερικό επέτρεψε στις ελληνικές επιχειρήσεις να απεμπλακούν από τη ρηχότητα της εγχώριας αγοράς, αντισταθμίζοντας έτσι τις εσωτερικές απώλειες και τροφοδοτώντας την ανάπτυξή τους.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αύξηση της ζήτησης για πιο υγιεινά, υψηλότερης διατροφικής αξίας αλλαντικά (διάφοροι premium κωδικοί κ.ά.). Επομένως, πρώτιστο μέλημα των εγχώριων αλλαντοβιομηχανιών πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί η ανανέωση και διαφοροποίηση της προϊοντικής βάσης με τα καινοτόμα αυτά προϊόντα. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα της Technavio, η παγκόσμια αγορά αναμένεται να εμφανίσει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 11% μέχρι το 2021, γεγονός που θα τροφοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα προϊόντα χωρίς γλουτένη».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 14 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 διαμορφώθηκε στα €335 εκ., έχοντας μειωθεί ελαφρώς κατά 1,3% σε σχέση με το 2015.
•    Τα συνολικά EBITDA αυξήθηκαν κατά 22%, στα €21,33 εκ. Επίσης, το δείγμα εξακολούθησε να είναι ζημιογόνο σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμάτων, με τις ζημιές να περιορίζονται στα €9,26 εκ., από €13,16 εκ. το 2015.
•    Το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε οριακά στο 7,2%. Αντιθέτως, το περιθώριο EBT επιδεινώθηκε στο –1,4%.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε ελαφρώς στο 3,1 προς 1, παραμένοντας υψηλή.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 5 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top