Περαιτέρω υποχώρηση της κατανάλωσης γάλακτος το 2017

Ο εγχώριος κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, ο ευρύτερος κλάδος έχει επηρεαστεί διαχρονικά από την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών, με την εγχώρια κατανάλωση μετά το 2009 να εμφανίζει πτωτική πορεία λόγω της σταδιακής συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, με σημαντικές πάντως διαφοροποιήσεις μεταξύ των επιμέρους κατηγοριών της αγοράς.  

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), ο όγκος κατανάλωσης γάλακτος το 2016 μειώθηκε σε όλες τις κατηγορίες σε ποσοστό περίπου 10%-12%, ενώ η μείωση σε αξία διαμορφώθηκε σε 12%-17%. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των απωλειών προήλθε από την κατάρρευση του δικτύου της Μαρινόπουλος πριν την οριστικοποίηση της εξαγοράς από τη Σκλαβενίτης.

Επίσης, η IRI υπολόγισε ότι οι πωλήσεις γάλακτος στο σύνολο του 2017 στα super market (εξαιρουμένων των Lidl) υποχώρησαν περαιτέρω κατά 4,7%, στα €232 εκ. Επομένως, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013-2017 καταγράφηκε σωρευτική μείωση 27%.

Η απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του γάλακτος έχει επιτρέψει στις εγχώριες εταιρείες να περιορίσουν το κόστος των επιστροφών. Ωστόσο, τα super market και οι μεγάλοι προμηθευτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να εισάγουν φθηνότερο γάλα και να το διαθέτουν ως φρέσκο σε ανταγωνιστικές τιμές. Οι εισαγωγές εμφανίζουν σημαντική άνοδο λόγω και της άρσης των κοινοτικών ποσοστώσεων, γεγονός που προκάλεσε απότομη αύξηση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία. 

Αναφορικά με τις τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, η μέση τιμή το 2017 διαμορφώθηκε στα €0,3937 το κιλό, σημειώνοντας μικρή άνοδο 1,2%. Κατά τη διάρκεια του έτους προέκυψαν χαμηλότερες έναντι του 2016 τιμές το πρώτο τρίμηνο, ενώ ακολούθως επικράτησε τάση ανάκαμψης, ιδίως τους τελευταίους μήνες, έως τα €0,4088 το Δεκέμβριο, υπό την επίδραση των ανοδικών τιμών στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Τέλος, ο αριθμός των αγελαδοτροφικών εκμεταλλεύσεων έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς οι παραγωγοί υφίστανται πιέσεις από: τις αυξανόμενες εισαγωγές φθηνού γάλακτος λόγω της απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής του, τον περιορισμό του όγκου εισκομιζόμενου γάλακτος από τις βιομηχανίες εξαιτίας της φθίνουσας εσωτερικής ζήτησης και τις χαμηλές τιμές παραγωγού.


Σύμφωνα με τον κύριο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Δεδομένης της υποτονικής εγχώριας κατανάλωσης και της υποχώρησης που εμφανίζει η ελληνική αγορά, διέξοδο για τον κλάδο αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς εξωστρέφειας και εξαγωγικής δραστηριότητας. Οι πιο ευοίωνες προοπτικές εντοπίζονται στο γιαούρτι, όπου τα ελληνικά προϊόντα έχουν ήδη επιτυχημένη παρουσία σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 80 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 υποχώρησε κατά 1,2% στα €1,89 δισ.
  • Τα συνολικά EBITDA μειώθηκαν κατά 2,6%, στα €123,4 εκ., ενώ τα EBT ενισχύθηκαν κατά 7%, στα €25,5 εκ.
  • Τα περιθώρια EBITDA και EBT μειώθηκαν σε 7% και 2,8% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε στο υψηλό 1,7 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 4 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top