Νέα πτώση της αγοράς το 2016 – Σημαντική υποχώρηση στα tablets

Ο εγχώριος κλάδος των προμηθευτών Η/Υ & ειδών τεχνολογίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η επιδείνωση της οικονομίας με την επιβολή των capital controls στα μέσα του 2015 και την εφαρμογή περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων έκτοτε, επανέφερε τον κλάδο του hardware σε πτωτική τροχιά. Έτσι, το 2016 η αξία αγοράς υποχώρησε περαιτέρω κατά 10,8%, στα €545 εκ., ενώ νέα κάμψη αναμένεται και τη φετινή χρονιά.

Η αρνητική εικόνα του τελευταίου έτους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets. Αναλυτικά, ο τομέας των Η/Υ υπέστη σημαντική πτώση 13,5%, στα €260 εκ. Όλα τα τμήματα της αγοράς (φορητοί και σταθεροί υπολογιστές, τόσο για προσωπική όσο και επαγγελματική χρήση) κατέγραψαν κάμψη πωλήσεων.

Στα tablets η αγορά υποχώρησε απότομα κατά 19,5%, καθώς έχει επηρεαστεί από τη στροφή των Ελλήνων καταναλωτών στα smartphones με μεγάλη οθόνη.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες του κλάδου, σημειώνεται η υποχώρηση της αγοράς των servers κατά 5,8%, στο ύψος των €49 εκ. Επιπλέον, τα συστήματα αποθήκευσης υπέστησαν διψήφιο ποσοστό μείωσης με 15,3%, στα €26 εκ. Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί έχει οδηγήσει σε αναβολή των επενδύσεων στους δύο αυτούς τομείς, παρά την κομβική σημασία των εν λόγω προϊόντων στην κατεύθυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων.

Η επιδείνωση του οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η διστακτικότητα για ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών δεν επιτρέπουν την εξαγωγή αισιόδοξων εκτιμήσεων για το τρέχον έτος. Έτσι, η IDC προβλέπει ότι φέτος η αγορά του εξοπλισμού θα μειωθεί κατά 5,3%, στα €516 εκ., συνεχίζοντας την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Ο κλάδος θα αναπτυχθεί εφόσον επικρατήσουν συνθήκες οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας που θα επιτρέψουν στις εταιρείες να υλοποιήσουν απρόσκοπτα τους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς στον τομέα της τεχνολογίας και μηχανοργάνωσης».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 71 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 αυξήθηκε κατά 3,8%, στα €678,38 εκ.  
•    Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκαν στα €24 εκ., αυξημένα κατά 11,8%, ενώ τα ΚΠΦ αυξήθηκαν κατά 13,2%, φτάνοντας τα €10,67 εκ.
•    Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ μειώθηκε στο 4,4%, από 5,2% το 2014, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ διαμορφώθηκε στο 2,9%, από 1,9% την προηγούμενη χρήση
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση επιδεινώθηκε στο υψηλό επίπεδο του 2,3 προς 1.
•    Το μέσο διάστημα είσπραξης ξεπέρασε οριακά τους 4 μήνες.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top