Τάση σταθεροποίησης το 2017, μετά από υποχώρηση τα προηγούμενα χρόνια

Ο εγχώριος κλάδος της παραγωγής αναψυκτικών εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2017 –μετά την υποχώρηση των προηγούμενων ετών- επικράτησαν τάσεις ομαλοποίησης, κάτι που σχετίζεται τόσο με την επαναλειτουργία του δικτύου της Μαρινόπουλος μετά την εξαγορά της από τη Σκλαβενίτης, όσο και την περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης. Αναλυτικά, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen, από τις αρχές του έτους  μέχρι τα μέσα Ιουλίου ο κύκλος εργασιών της αγοράς μειώθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση, ενώ ο όγκος κατέγραψε οριακή άνοδο 0,3%.

Γενικά, παρατηρείται μετατόπιση των καταναλωτικών προτιμήσεων σε πιο υγιεινά προϊόντα, όπως light αναψυκτικά με λιγότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη (ή και καθόλου ζάχαρη), κωδικούς με βάση τσάι του βουνού, αντιοξειδωτικά κ.λπ. Αντιθέτως η κατανάλωση ανθρακούχων προϊόντων και αναψυκτικών με υψηλά ποσοστά ζάχαρης που κυκλοφορούν εδώ και αρκετά χρόνια, σταδιακά περιορίζεται.

Τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζονται στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, γεγονός που συνδέεται αφενός με την επιθετική εμπορική πολιτική που εφαρμόζουν οι εταιρείες που παράγουν επώνυμους κωδικούς, με αποτέλεσμα η απόκλιση τιμών από τα ανώνυμα προϊόντα να περιορίζεται και αφετέρου με την υπολειτουργία των καταστημάτων της Μαρινόπουλος.

Ο κλάδος τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη των εγχώριων εταιρειών, οι οποίες –παρά τη γενικότερη υποχώρηση της αγοράς- επενδύουν στην ανάπτυξη «πράσινων», καινοτόμων προϊόντων, ανταποκρινόμενες στις προτιμήσεις των καταναλωτών για πιο υγιεινά αναψυκτικά, ενώ παράλληλα ενισχύουν την εξωστρέφεια και την παρουσία τους στο εξωτερικό. Αντιθέτως, παρατηρείται κάμψη των μεριδίων των δύο πολυεθνικών Coca-Cola και Pepsico, με την πρώτη να διατηρεί ακόμα με διαφορά την πρώτη θέση, έχοντας όμως υποστεί απώλειες, ενώ η δεύτερη έχει υποχωρήσει στην τρίτη θέση. Πλέον, οι δύο εταιρείες κατέχουν αθροιστικά περίπου το 70%-75% της αγοράς, έναντι 85% πριν την εκδήλωση της ύφεσης.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, Οι ελληνικές εταιρείες, επωφελούμενες από την τάση αρκετών καταναλωτών ως προς την υιοθέτηση προτύπων υγιεινής διατροφής, υλοποιούν επενδύσεις για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας σε προσιτές τιμές, αναδεικνύοντας την ποιοτική εγχώρια παραγωγή. Στα πλαίσια αυτά, θετικές προοπτικές εντοπίζονται στην κατηγορία αναψυκτικών με στέβια, όπως υποδεικνύει και η πρόσφατη είσοδος νέων σημαντικών ανταγωνιστών. Επομένως, στο άμεσο μέλλον η αγορά αναμένεται να εμφανίσει αρκετά μεγαλύτερη ανάπτυξη, κάτι που θα ευνοήσει και τον ευρύτερο κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών».

 Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 14 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

 Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 σταθεροποιήθηκε στα €523 εκ., εμφανίζοντας οριακή άνοδο 0,3%. 

  • Τα συνολικά EBITDA αυξήθηκαν κατά 38%, στα €12,8 εκ., ενώ οι προ φόρων ζημιές περιορίστηκαν στα €9 εκ., από €12,3 εκ. το 2015.  
  • Το περιθώριο EBITDA αυξήθηκε στο 4,7%, ενώ το περιθώριο EBT μειώθηκε οριακά σε 1,4%.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε στο 0,7 προς 1, παραμένοντας χαμηλή.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 4 μηνών.
 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top