Ενδείξεις τόνωσης της παραγωγής νέων τίτλων – Εξακολουθούν τα προβλήματα ρευστότητας της αγοράς

Ο εγχώριος κλάδος των εκδόσεων βιβλίων εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η ύφεση μείωσε σημαντικά την εγχώρια ζήτηση για βιβλία μετά το 2008, καθώς οι Έλληνες καταναλωτές στράφηκαν σε μεγάλο βαθμό στην τηλεόραση για ενημέρωση και ψυχαγωγία. Συνεπώς, η παραγωγή νέων τίτλων από το 2008 έως και το 2014 εμφάνιζε κάμψη μεγαλύτερη του 40%, γεγονός με αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις και τα αποτελέσματα των περισσότερων εκδοτών.

Ακολούθως, τα δύο τελευταία χρόνια η εγχώρια βιβλιοπαραγωγή εμφάνισε ενδείξεις ανάκαμψης: το 2015 αυξήθηκε κατά 5,6%, στους 6.500 νέους τίτλους, ενώ το επόμενο έτος ο ρυθμός ανόδου επιταχύνθηκε στο 10,6%, με την παραγωγή –βάσει των δεδομένων της BIBLIONET- να διαμορφώνεται στους 7.185 τίτλους.

Η άνοδος αυτή θεωρείται ενθαρρυντική, καθώς αποδίδεται σε αρκετούς νέους συγγραφείς, οι οποίοι στηρίζονται από μικρότερους οίκους και ανεξάρτητα, περιφερειακά βιβλιοπωλεία που δημιουργήθηκαν πρόσφατα.

Ωστόσο, τα προβλήματα ρευστότητας των εκδοτών παραμένουν, λόγω της χαμηλής ζήτησης, της έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης και της αύξησης της φορολογίας, κάτι που μεταφράζεται σε αποχωρήσεις αρκετών οίκων από τον κλάδο, ενώ άλλοι βρίσκονται σε αδράνεια. Αρνητική παράμετρο αποτελούν και οι:

α) συσσωρευμένες οφειλές των βιβλιοπωλείων, ακόμα και μεγάλου μεγέθους

β) οφειλές του δημοσίου, για όσους οίκους εκδίδουν πανεπιστημιακά συγγράμματα.

 

Επίσης, η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου έχει επιδράσει αρνητικά, καθώς στις κατηγορίες στις οποίες δεν ισχύει πλέον η διατίμηση καταγράφονται σημαντικές εκπτώσεις, ιδίως από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία (φτάνουν έως και 40% με 50%, κυρίως στους ευπώλητους τίτλους). Τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία, μην έχοντας τη δυνατότητα να χορηγήσουν τις εκπτώσεις των μεγάλων ανταγωνιστών τους, βλέπουν την πελατεία τους σταδιακά να μειώνεται, γεγονός που καθιστά επισφαλή την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Οι φορείς του κλάδου τίθενται υπέρ της επαναφοράς της ενιαίας τιμής βιβλίου, καθώς έτσι θα αποτραπεί το φαινόμενο των υψηλών εκπτώσεων που χορηγούν τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία και θα αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης των μικρών βιβλιοπωλικών μονάδων».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 62 εκδοτικών επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 μειώθηκε κατά 2,8%, στα €116,1 εκ.  
•    Τα ΚΠΤΦΑ υποχώρησαν κατά 8,3%, στα €8,47 εκ., ενώ τα ΚΠΦ κατέγραψαν κάμψη 32%, στα €2,85 εκ.
•    Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν σε 8,4% και 4,1% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε στο 1 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις  εισπράχθηκαν σε περίοδο 7 μηνών λόγω των καθυστερημένων πληρωμών των βιβλιο-πωλείων.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top