Μικρή ανάκαμψη των καταθέσεων το 2016 – Υψηλό, αλλά ελαφρώς βελτιωμένο το ποσοστό των ΜΕΑ

Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο του 2015 αναφορικά με το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας εξάλειψε σταδιακά την αναστάτωση που είχαν δημιουργήσει τα capital controls, γεγονός με θετική επίδραση στη ζήτηση καταθέσεων.
Έτσι, κατά τη διάρκεια του 2016 καταγράφηκαν καθαρές εισροές κεφαλαίων που είχαν τοποθετηθεί στο εξωτερικό ύψους €4,2 δισ., μετά τις σημαντικές απώλειες του προηγούμενου έτους, με το συνολικό υπόλοιπο των καταθέσεων να σχηματίζεται στα €121,2 δισ. (+3,4%).  
Αντιθέτως, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα το 2016 υποχώρησε περαιτέρω κατά 2%. Έτσι, στο τέλος του έτους το υπόλοιπο του συνόλου των δανείων δια-μορφώθηκε σε €195,2 δισ., με την καθαρή εκροή να ανέρχεται σε €2,9 δισ.
Η οικονομική ύφεση προκάλεσε τη σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών, γεγονός με ανασχετική επίδραση στην πιστοδοτική τους ικανότητα. Στο τέλος του 2016 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) διαμορφώθηκε στα €106,3 δισ., καταγράφοντας μείωση 1,2% σε σχέση με το τέλος Σεπτεμβρίου. Έτσι, το ποσοστό των ΜΕΑ ως προς το σύνολο των ανοιγμάτων διαμορφώθηκε σε 44,8%, έναντι 45,2% στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου και 44,2% στο τέλος του 2015.
Η βελτίωση αυτή οφείλεται κυρίως σε διαγραφές δανείων και αποπληρωμές ΜΕΑ και δευτερευόντως σε ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και μείωση των καθαρών αναταξινομήσεων ανοιγμάτων από τα εξυπηρετούμενα στα μη εξυπηρετούμενα.
Πάντως, παρά τη βελτίωση αυτή, ο δείκτης ΜΕΑ παραμένει υψηλός σε όλες τις κατηγορίες: 54% στα καταναλωτικά δάνεια, 41,5% στα στεγαστικά και 44,6% στα επιχειρηματικά.
Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΑ από συσσωρευμένες προβλέψεις το Δεκέμβριο του 2016 αυξήθηκε οριακά σε 49,6%, έναντι 49,5% στο τέλος Σεπτεμβρίου. Πάντως, αν προστεθεί στις προβλέψεις η αξία των εξασφαλίσεων, τότε το ποσοστό κάλυψης προσεγγίζει το 100%.
Στα τέλη του 2016 η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο Ευρωσύστημα μειώθηκε στα €67 δισ., από €108 δισ. στα τέλη του προηγούμενου έτους. Από το ποσό αυτό, τα €23 δισ. προήλθαν από αναχρηματοδότηση μέσω της ΕΚΤ (-€16 δισ. σε σχέση με το 2015) και τα €44 δισ. από τον ELA (-€25 δισ. σε σχέση με το 2015).
Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2016 η ΕΚΤ επανέφερε το καθεστώς του waiver, κάνοντας και πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Πρόσφατα καθιερώθηκε ειδικό θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω παρεμβάσεων όπως ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς, ανάθεση διαχείρισης σε εξειδικευμένες εταιρείες κ.λπ. Οι δράσεις αυτές θα επιτρέψουν στις τράπεζες να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών και να μειώσουν τις προβλέψεις, βελτιώνοντας τα αποτελέσματά τους. Έτσι, το τραπεζικό σύστημα θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητά του και θα έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει εκ νέου την οικονομία».

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top