Τόνωση των αφίξεων κρουαζιέρας το 2016 – Συνεχιζόμενη υποτονικότητα στις ναυλώσεις σκαφών

Ο εγχώριος κλάδος της κρουαζιέρας & της ενοικίασης σκαφών αναψυχής εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2016 η κρουαζιέρα στην Ελλάδα ευνοήθηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, γεγονότα που οδήγησαν πολλές εταιρείες σε αλλαγές δρομολογίων και αποχώρηση των πλοίων τους από προορισμούς της γειτονικής χώρας. Έτσι, τα ελληνικά λιμάνια υποδέχτηκαν τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια που παρέμειναν στην περιοχή. Αναλυτικά, αφίχθησαν 4.290 πλοία, αριθμός αμετάβλητος σε σχέση με το 2015, σταθερότητα που συνοδεύτηκε από ήπια αύξηση των αφίξεων επιβατών κατά 4,8%, στις 5,2 εκ. αφίξεις.

Σημειώνεται πάντως ότι τον Ιούνιο του 2016 προέκυψαν δυσκολίες εξυπηρέτησης στον Πειραιά λόγω της απεργίας των λιμενεργατών, ενόψει της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού. Επιπλέον, αρνητική παράμετρο αποτέλεσαν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με συνέπεια να προκύψουν αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων και να μειωθεί σημαντικά η τουριστική κίνηση στις εν λόγω περιοχές.

Το 91% των επισκεπτών ήταν διερχόμενοι, ενώ μόλις το 9% αναχώρησαν από κάποιο ελληνικό λιμάνι, υποδεικνύοντας τη σημαντική υστέρηση της Ελλάδας στο home port και συνεπώς στα εισπραχθέντα έσοδα.

Το 2016 ο κύκλος εργασιών του κλάδου yachting μειώθηκε περαιτέρω κατά 18%, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην έξαρση του προσφυγικού ζητήματος και την επακόλουθη αρνητική προβολή της χώρας. Παράλληλα, οι εγχώριες μαρίνες εξακολούθησαν να εμφανίζουν ιδιαίτερα χαμηλές πληρότητες.

Ο κλάδος πλήττεται από την απουσία του Ηλεκτρονικού Μητρώου τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών, παρά τη θεσμοθέτησή του το 2014, με συνέπεια να παρατηρείται έξαρση του φαινομένου των παράνομων ναυλώσεων από σκάφη υπό σημαία χωρών εκτός Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αποκομίσει υψηλότερα έσοδα από την κρουαζιέρα εφόσον ενισχύσει το home port, όπου μέχρι στιγμής υστερεί σημαντικά. Επίσης, η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου σκαφών θα περιορίσει σημαντικά την απώλεια των δημοσίων εσόδων και το φαινόμενο των παράνομων ναυλώσεων στην αγορά του yachting. Έτσι, ο κλάδος θα προστατευθεί από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προέρχεται από τα σκάφη με σημαίες άλλων χωρών».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 26 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 διαμορφώθηκε σε €38,5 εκ., έχοντας αυξηθεί κατά 10,8% από το 2014.
•    Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν στα €2,3 εκ., από €0,7 εκ. το 2014, ενώ τα προ φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε οριακά κέρδη (μόλις €0,1 εκ.), έναντι ζημιών €3 εκ. την προηγούμενη χρήση.
•    Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν σε 3,6% και 0,3% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση παρέμεινε χαμηλή, σχηματιζόμενη στο 0,5 προς 1.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top