Σημαντική κάμψη της παραγωγής τη φετινή χρονιά – Ανοδικές τιμές παραγωγού

Ο εγχώριος κλάδος της παραγωγής & τυποποίησης ελαιόλαδου εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, φέτος η ελληνική παραγωγή χαρακτηρίζεται από προβλήματα τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, καθώς επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες που δεν ευνόησαν τα ελαιόδεντρα, ενώ παρατηρήθηκε και δακοπροσβολή. Επομένως, ο όγκος παραγωγής εμφανίζεται μειωμένος κατά 19%, σε περίπου 260.000 τόνους.

Πάντως, στην αγορά δεν προκύπτουν προβλήματα επάρκειας, καθώς η χώρα είναι σαφώς πλεονασματική, με επαρκή αποθέματα από την προηγούμενη χρονιά.

Την τρέχουσα περίοδο 2016/17 παρατηρείται μείωση της παραγωγής σε όλες τις κύριες παραγωγικές χώρες της Ε.Ε., καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν δυσμενείς. Συγχρόνως, πολλές περιοχές Ιταλίας έχουν πληγεί από το βακτήριο Xylella fastiodiosa, το οποίο έχει εντοπιστεί και σε νότια Γαλλία και Ισπανία.

Οι αρνητικές αυτές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών παραγωγού στο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε διεθνές επίπεδο. Στην Ελλάδα η μέση τιμή έφτασε στα €3,76 το κιλό τον Μάιο του 2017, καταγράφοντας αύξηση 30% σε ετήσια βάση και αντανακλώντας την αδύναμη διαπραγματευτική θέση των Ελλήνων παραγωγών. Όμως εξακολουθεί να διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις παραδοσιακά ανταγωνιστικές χώρες, για λόγους που σχετίζονται με τα χαμηλά ποσοστά τυποποίησης.

Συγκριτικά, οι τιμές στην Ιταλία το Μάιο κυμαίνονταν αρκετά υψηλότερα στα €5,91 το κιλό, ενώ στην Ισπανία στα €3,98. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στην Τυνησία οι τιμές ήταν υψηλότερες, φτάνοντας τα €4,25.

Σημειώνεται ότι το σημαντικότερο μειονέκτημα για την ελληνική αγορά αποτελεί η παράνομη διακίνηση χύμα ελαιόλαδου, με τις εν λόγω ποσότητες να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Βασικότερη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί ο περιορισμός της διακίνησης χύμα ελαιόλαδου μέσω αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο αγοράς του τυποποιημένου, επώνυμου προϊόντος. Η μεγαλύτερη διείσδυση των εμφιαλωμένων κωδικών θα ενισχύσει την αξιοπιστία του κλάδου, αφού πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και υπόκεινται σε ποιοτικούς ελέγχους, ενώ θα προσδώσει στην ελληνική παραγωγή την προστιθέμενη αξία που της λείπει σήμερα, ιδίως σε διεθνές επίπεδο».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 85 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 αυξήθηκε απότομα κατά 29,6% στα €437 εκ.
•    Τα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 22,6% στα €14,9 εκ., ενώ οι προ φόρων ζημιές βελτιώθηκαν σε οριακό επίπεδο, έναντι €1,3 εκ. το 2014.
•    Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν σε 5,5% και 1,7% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή παρέμεινε στο 1,1 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις  εισπράχθηκαν σε περίοδο 3 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top