Ανοδική η τάση το 2017 σε υπηρεσίες πληροφορικής και software

Ο εγχώριος κλάδος της πληροφορικής εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, τα τελευταία 3 χρόνια ο κλάδος των υπηρεσιών πληροφορικής εμφάνισε ανάκαμψη, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες. Η αγορά ωφελήθηκε από την ανάληψη έργων πληροφορικής στον ιδιωτικό κυρίως τομέα, ενώ θετικά συνέβαλε και η συμμετοχή κάποιων εταιρειών σε δημόσια έργα, στα πλαίσια της ψηφιοποίησης διαφόρων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το EITO και την IBC, η αξία αγοράς το 2017 σημείωσε περαιτέρω αύξηση 2,5%, στα €932 εκ., καθώς το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον βελτιώθηκε, ωθώντας αρκετές επιχειρήσεις σε επενδύσεις, τις οποίες τα προηγούμενα χρόνια ανέβαλλαν και ήταν επιβεβλημένο να υλοποιήσουν. Μάλιστα, θετικό πρόσημο εντοπίστηκε σε όλους τους τομείς της αγοράς: projects, outsourcing, support & deploy, business consulting & BPO. Τα σημαντικότερα έργα προήλθαν από τους κλάδους των τηλεπικοινωνιών, τραπεζών και ενέργειας. Γενικά, αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις πληροφορικής εκδήλωσαν επιχειρήσεις κυρίως μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, οι οποίες έχοντας εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους κατά τη διάρκεια της ύφεσης, πλέον αναζητούν λύσεις ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ωστόσο, στο μέτωπο των δημοσίων έργων, ήδη από το 2016 παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις  στη μετάβαση στο νέο ΕΣΠΑ , με συνέπεια ο κλάδος να μην έχει ακόμα έσοδα από έργα της συγκεκριμένης κατηγορίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε υποβάλει καθυστερημένα το στρατηγικό σχέδιο που απαιτούταν για κάθε θεματικό στόχο (γνωστού ως «Αιρεσιμότητα 02.1), ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε την άρση την αιρεσιμότητας το Μάρτιο του 2017. 

Ο τομέας του software δείχνει να έχει επηρεαστεί περισσότερο από την ύφεση, καθώς η αξία αγοράς κατά την περίοδο 2015-2016 ήταν πτωτική. Ωστόσο, το 2017 καταγράφηκε αύξηση 2%, στα €265 εκ., με την εικόνα των επιμέρους τομέων της αγοράς (system infrastructure software, applications, application D&D) να είναι θετική.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της πορείας ανάκαμψης που εμφανίζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη αναθεώρηση προς τα κάτω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΕΠ φέτος θα αυξηθεί κατά 1,9%, γεγονός που θα συνοδευτεί από υλοποίηση επενδύσεων πληροφορικής από τον ιδιωτικό κυρίως τομέα. Επομένως, οι αγορές υπηρεσιών πληροφορικής και λογισμικού θα αυξηθούν –βάσει πρόβλεψης της IDC- κατά 3,6% και 2,3% αντίστοιχα».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 396 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 εμφάνισε περαιτέρω άνοδο κατά 3%, στα €863,2 εκ. 
  • Τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 17,2%, στα €101 εκ., ενώ τα ΕΒΤ κατέγραψαν αύξηση 5,1%, στα €37,64 εκ.    
  • Τα περιθώρια EBITDA και EBT μειώθηκαν σε 9% και 3,2% αντίστοιχα.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση υποχώρησε στο 0,9 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 5 μηνών.

 Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top