Ικανοποιητική η ζήτηση για χαρτικά tissue – Υποχώρηση στα είδη υγιεινής

Ο εγχώριος κλάδος των προϊόντων χάρτου (tissue) & ειδών ατομικής υγιεινής εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, η οικονομική ύφεση επηρέασε αρνητικά την ευρύτερη αγορά χαρτικών καθαριότητας και ειδών υγιεινής έως και το 2012, με την υποχώρηση πάντως να είναι περιορισμένη καθώς τα εν λόγω προϊόντα αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ την επόμενη τετραετία ο κλάδος εμφάνισε τάσεις ήπιας ανάκαμψης.

Εξάλλου, θετική παράμετρο που διατήρησε την κατανάλωση ειδών tissue σε ικανοποιητικά επίπεδα αποτέλεσε η επικράτηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, καθώς οι καταναλωτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στους εν λόγω κωδικούς αναζητώντας πιο οικονομικές λύσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Χαρτικών Tissue, η κατανάλωση χαρτιού tissue στην ελληνική αγορά υποχώρησε από 171.000 τόνους το 2008 στους 151.000 τόνους το 2012. Ωστόσο, από την επόμενη χρονιά σημειώθηκε ανάκαμψη, με την αγορά να διαμορφώνεται το 2016 στους 163.000 τόνους και να αυξάνεται σε σχέση με το 2015 κατά 2,5%.

Οι προωθητικές ενέργειες και εκπτώσεις στα tissue αυξήθηκαν σε συχνότητα και ένταση, πολιτική που συνδέεται με τη μετακίνηση των προτιμήσεων σε πιο οικονομικά προϊόντα και συσκευασίες που τελούν υπό προσφορά. Παράλληλα, η μετακίνηση στους κωδικούς private label έχει εντατικοποιηθεί, παρά το στάδιο ωριμότητας της εν λόγω αγοράς (τα ανώνυμα προϊόντα καταλαμβάνουν μερίδιο μεγαλύτερο του 70%).

Στον τομέα των βρεφικών πανών, η εγχώρια ζήτηση έχει περιοριστεί λόγω τόσο της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, όσο και της συνεχούς μείωσης των γεννήσεων. Χαρακτηριστικά, η ευρύτερη αγορά βρεφικών ειδών φροντίδας και διατροφής την περίοδο 2010-2017 υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί κατά 45%. Πάντως, οι εταιρείες μεγάλου μεγέθους αντισταθμίζουν τις απώλειες από την εσωτερική αγορά με την ανάπτυξη των εξαγωγών τους.

 

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Ο κλάδος tissue τα προηγούμενα χρόνια σημαδεύτηκε από την κατάρρευση και παύση λειτουργίας σημαντικών βιομηχανιών. Το γεγονός αυτό συνδέεται με τη μετατόπιση των καταναλωτικών προτιμήσεων στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα υψηλά κόστη ενέργειας και τις εισαγωγές χαρτικών από γειτονικές χώρες».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 22 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 αυξήθηκε περαιτέρω κατά 8,6% στα €437,76 εκ.
•    Τα ΚΠΤΦΑ βελτιώθηκαν κατά 9,5% και 3,4% αντίστοιχα, γεγονός όμως που οφείλεται σε μεγάλη εταιρεία του κλάδου, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις υπέστησαν κάμψη των κερδών τους.
•    Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ διατηρήθηκε στο 1,5%, ενώ το περιθώριο ΚΠΦ παρέμεινε αρνητικό (-2%).
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση το 2015 υποχώρησε οριακά στο 0,94 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν στους 3,5 μήνες, ενώ η διακίνηση αποθεμάτων ξεπέρασε τους 8 μήνες.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top