Τόνωση της ζήτησης το 2016

Ο εγχώριος κλάδος των ειδών υγιεινής & κρουνοποιίας εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, Η οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας από το 2009 οδήγησε στη διαχρονική πτώση της οικοδόμησης ακινήτων, με συνέπεια τις μειούμενες πωλήσεις ειδών υγιεινής και κρουνοποιίας.

Η τάση αυτή ήταν έκδηλη μέχρι το 2013, με τις περισσότερες εταιρείες του κλάδου να χάνουν μεγάλο μέρος των προ ύφεσης εσόδων. Τα επόμενα χρόνια η ζήτηση αρχικά σταθεροποιήθηκε και στη συνέχεια εμφάνισε τις πρώτες ενδείξεις ανόδου, τροφοδοτούμενη κυρίως από τις ανακαινίσεις. Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων ήταν μεγαλύτερος το 2016, καθώς οι δυσχέρειες που προκλήθηκαν τα capital controls σταδιακά ομαλοποιήθηκαν, ενώ οι οικονομικές συνθήκες εμφάνισαν σχετική σταθερότητα, μετά τις απότομες αναταράξεις του 2015.

Αναφορικά με τους παράγοντες ζήτησης, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα την τελευταία δεκαετία επιδεικνύει συνεχή κάμψη, ενώ το 2016 υποχώρησε περαιτέρω κατά 5,5% στις 12.526 άδειες. Έτσι, στα τέλη του προηγούμενου έτους ο αριθμός των αδειών υπολειπόταν του 2006 κατά 85%.

Διαχρονικά, η αγορά κατοικίας διέπεται από σημαντική κάμψη δραστηριότητας, τόσο στην ανέγερση νέων κτισμάτων όσο και στις αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών. Η ύφεση μεταφράζεται σε υπερπροσφορά ακινήτων προς πώληση και ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση λόγω του περιορισμού των στεγαστικών δανείων, των συνεχών αυξήσεων στη φορολόγηση ακινήτων και της περιορισμένης αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

Πάντως, θετικές επιδράσεις προκύπτουν για όσες επιχειρήσεις προμηθεύουν ξενοδοχειακές μονάδες, είτε νέες, είτε υφιστάμενες που υλοποιούν επενδύσεις ανακαίνισης. Τα τελευταία χρόνια οι αφίξεις τουριστών αυξάνονται διαρκώς, γεγονός που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτικών σχημάτων για κατασκευή νέων ξενοδοχείων και αναβαθμίσεις υποδομών.

 Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Απαραίτητη προϋπόθεση για την επαναφορά των κλάδων που σχετίζονται με την οικοδομή και τις κατασκευές σε τροχιά ανάπτυξης αποτελεί η ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και των δημοσίων επενδύσεων σε έργα υποδομής, τομείς που την τελευταία δεκαετία υπέστησαν σημαντικές απώλειες».

Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου

Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 71 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  • Ο Κύκλος Εργασιών το 2016 σημείωσε άνοδο κατά 7,4%, σχηματιζόμενος στα €172,8 εκ .
  • Τα λειτουργικά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε κέρδη €3,37 εκ., έναντι μικρών ζημιών το 2015. Επίσης, το δείγμα εξακολούθησε να εμφανίζει προ φόρων ζημιές, ύψους €7,93 εκ., αν και βελτιωμένες σε σχέση με το 2015.
  • Το περιθώριο EBITDA υποχώρησε στο 2,9%, ενώ το περιθώριο EBT διαμορφώθηκε στο πολύ χαμηλό 0,1%, παραμένοντας σταθερό.
  • Η κεφαλαιακή μόχλευση αυξήθηκε ελαφρώς στο 1,1 προς 1.
  • Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 4 μηνών.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με την πλήρη έκδοση των κλαδικών μελετών παρακαλώ επικοινωνήστε στο 210 8939017 και στα emails Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top